Njemačke marke (Ilustracija: GettyImages)
Njemačke marke (Ilustracija: GettyImages)

Njemačka marka, nekad omiljena valuta svakog Hrvata koji drži do sebe, još je živa. Barem se tako čini ako bacimo oko na Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, u kojem su kazne za one koji se na javnom mjestu ponašaju na „naročito drzak i nepristojan način“, izražene u nikad prežaljenim „dojč markama“.


Spomenuti zakon na snazi je još od 1977. godine, a manje je izmjene doživio tek 1990. i 1994. godine, no njemačke marke u njemu su i dalje navedene.

Vezani članci Policija, ilustracija Vozili bez dozvole, pod zabranom, pijani... Karlovačka policija lani od recidivista naplatila gotovo pola milijuna kuna kazni Policija, ilustracija (Foto: Pixsell,Hrvoje Jelavic) Mladić koji je motorom divljao Splitom dobio 80 dana zatvora, 14.000 kuna kazne, a na dvije godine ostao bez vozačke

U Ministarstvu unutarnjih poslova provjerili smo kada će zakon napokon biti izmijenjen i na koji se način njemačke marke pretvaraju u kune.

1 DEM = 1,95 EUR

Odgovorili su nam kako sud prilikom izricanja novčane kazne izriče kaznu u hrvatskim kunama po principu konverzije 1 DEM = 1,95 EUR. Iznos u eurima potom se preračunava u kune po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na taj dan.

Pokušali smo provjeriti postoje li još neki aktualni zakoni u kojima se spominju danas nepostojeće valute. Iako su nam iz Sabora odgovorili kako je Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira jedini takav zakon, njemačke marke pronašli smo i u Zakonu o ustanovama, no iz nadležnog Ministarstva uprave poručuju kako će i on uskoro biti izmijenjen.

Izmjene uskoro u proceduri

Kad je riječ o izmjenama, one bi u proceduru trebale biti poslane u drugom tromjesječju ove godine, a čini se kako bi se njima kao prekršaj mogla karakterizirati i neka druga ponašanja.

„Važeći Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira od 1977. godine do današnjeg dana nije doživio značajnije izmjene ili dopune, a koje su nužne da bi se adekvatno popratili zahtjevi vremena i potrebe prakse, pa se i nameće nužnost izrade novoga Zakona. Imajući u vidu navedeno stanje, pristupilo se izradi prijedloga novoga Zakona koji bi kvalitetnije i sveobuhvatnije utvrdio relevantne pojmove, pravne institute i obilježja prekršaja protiv javnog reda i mira, propisao kao prekršaj i neka druga ponašanja koja mogu imati izravni štetni utjecaj na stanje javnog reda i mira te otklonio postojeće praznine i nedorečenosti pojedinih odredbi važećeg Zakona i mogućnost njihova različitog tumačenja i primjene“, poručuju iz MUP-a.

Upravo je po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira na 15 dana zatvora i zabranu približavanju spomenika nepravomoćno osuđen Zoran Erceg. On je naime na otvaranju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku vikao da je Franjo Tuđman zločinac, zbog čega mu je uz navedenu kaznu dosuđeno i podmirenje 500 kuna sudskih troškova. Sam Erceg, a i pojedini pravni stručnjaci ocjenjuju kako se takva presuda, i to još po zakonu koji je na snazi još i vremena dok je Tito bio živ, može smatrati „verbalnim deliktom“ i kršenjem slobode govora.

 

U nastavku pogledajte koliko bi vas mogli koštati sljedeći prekršaji, samo pripremite i kalkulator:

- Namjerno uništavanje domaćeg novca u javnosti: 50 do 250 DEM ili kazna zatvora do 30 dana

- Remećenje javnog reda i mira izvođenjem i reproduciranjem pjesama ili isticanje simbola:50 do 300 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana

- Raspačavanje tiskanih ili snimljenih stvari na neuobičajen nametljiv ili drzak način: od 50 do 300 DEM

- Dopuštanje bludničenja ili pomaganje vršenju prostitucije: od 50 do 350 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana

- Skitnja ili prosjačenje: od 50 do 200 DEM ili kazna zatvora do 30 dana

- Odavanje prostituciji: od 50 do 200 DEM ili kazna zatvora do 30 dana

- Tuđa, svađa i vika na javnom mjestu: od 50 do 200 DEM ili kazna zatvora do 30 dana

- Izmišljanje i širenje lažnih vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana: od 50 do 200 DEM ili kazna zatvora do 30 dana

- Pijančevanje i drogiranje na javnom mjestu: Od 50 do 200 DEM

- Neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja: Od 50 do 200 DEM ili kazna zatvora do 30 dana

- Isticanje zastave strane države bez općeg poziva društveno-političke organizacije ili bez odobrenja organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove: od 50 do 200 DEM

 - Vrijeđanje državnih organa i službenih osoba: Od 50 do 200 DEM ili kazna zatvora do 30 dana

Predsjednica primila dokumentaciju za pomilovanje Huanita, evo koja je daljnja procedura

S godinama se povukla iz javnosti: Nekad jedna od najuspješnijih glumica slavi 40. rođendan