Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Patnje i rizici tisuća izbeglica i migranata sve su veći, nesigurnost i nedostatak informacija povećavaju mogućnost novih incidenata, poručuju iz UNHCR-a.


Dramatično stanje na granicama Hrvatske, Srbije i Mađarske slika su kaosa uslijed nedostatka povezanog jedinstvenog odgovora Europe na izbjegličku krizu, ocijenilo je visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Vezani članci Slika nije dostupna Srbija: 'Vlada u sjeni' DS-a traži reakciju na zatvaranje Bajakova za teretni promet Slika nije dostupna SUKOBI NA HARMICI Muškarac nasrnuo na policajce, zaustavili ga suzavcem

Visoko povjerenstvo je objavilo je je UN-a ocijenilo je da kriza u kojoj je više od 442 tisuće izbjeglica i migranata od početka godine prešlo Sredozemno more, tri tisuće ih se utopilo, a četiri tisuće još svakodnevno stiže na grčke otoke, sve više raste i širi se iz jedne zemlje u drugu bez rješenja.

TEŠKE OPTUŽBE Mađarska proziva Hrvatsku za 'krijumčarenje imigranata', zaplijenili su vlak

Patnje i rizici tisuća izbeglica i migranata sve su veći, nesigurnost i nedostatak informacija povećavaju mogućnost novih incidenata, a raste i neprijateljstvo prema izbjeglima pred progonima i sukobima koji trebaju pomoć.

UNHCR smatra to plodnim tlom za krijumčare i one koji se žele okoristiti situacijom u kojoj su se izbjeglice našle. Također pozdravlja odluku Europskog parlamenta u četvrtak, koja podupire planove premještanja dodatnih 120.000 ljudi u zemlje Europske unije.

STRAŠNE SCENE NA GP HARMICA Trudnice, djeca, žene - svi leže na cesti

Izvanredni sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove, najavljen za 22. rujna, i sastanak Europskog vijeća, koji bi se trebao održati dan kasnije, smatraju u UN-u odlučujućim za postizanje dogovora među zemljama. Sastanci su posljednja prilikom za pozitivan, jedinstven i usklađen odgovor Europe na izbjegličku krizu, smatraju u UNHCR-u.

UNHCR predlaže niz mjera kako bi se ostvario širi cilj europske zajedničke pomoći u rješavanju nastale izbjegličke krize. Kao konkretne predloge, između ostalog, predlažu trenutno otvaranje centara za prijem, pomoć, evidenciju i provjeru pridošlica u Grčkoj, premiještanje 40 tisuća migranata iz Grčke i Italije u zemlje EU-a, a ustraju i na potrebi pružanja pravne pomoći izbeglicama iz Sirije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook