Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenci ih ne puštaju

STRAŠNE SCENE NA GP HARMICA Trudnice, djeca, žene - svi leže na cesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbjeglice koje su još popodne pristigle na granični prijelaz Harmica, primorane su noć prespavati na cesti, čini se. Slovenska policija ih nikako ne želi pustiti da prijeđu u Sloveniju.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Ivanda zatekla je, kako kaže, "strašne scene na graničnom prijelazu Harmica", gdje "ljudi leže na cesti na madracima", uključujući žene, trudnice i djecu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sljedećih dana PALA ODLUKA Cerar najavio podizanje ograde na granici s Hrvatskom Slika nije dostupna Na granicu s Hrvatskom U Sloveniju stiglo 125 km žičane ograde - bit će postavljena u nekoliko dana?

Više stotina izbjeglica u petak navečer nastavlja prosvjed na ničijoj zemlji između graničnog prijelaza Harmica i slovenskog graničnog prijelaza Rigonce, zahtijevajući od Slovenije da ih propusti prema njihovim odredištima u zemljama zapadne i sjeverne Europe.

IZBJEGLICE PJESMOM SLAVE PRELAZAK U MAĐARSKU Prosvjed izbjeglica i volontera na slovenskoj granici

Hrvatska je još jednom pokazala veliko srce: 'Ovdje više nitko nije ni gladan ni žedan'

Prema neslužbenim informacijama, slovenski specijalci ne propuštaju slovenske aktiviste, koji su došli dati podršku izbjeglicama, natrag u Sloveniju preko tog slovenskog graničnog prijelaza. Skup potpore izbjeglicama "Otvorite granice" u organizaciji civilnog društva za sada protiče mirno i bez izgreda.

Cerar 'omekšao' stav

Slovenija bi ukoliko pritisak migranata postane prevelik mogla dogovoriti s državama koje su im ciljevi o otvaranju koridora, rekao je u petak slovenski premijer Miro Cerar. "Ako pritisak izbjeglica bude prevelik, onda ćemo se s državama koje su ciljna destinacija izbjeglica, na razini EU-a dogovoriti o prijelasku izbjeglica", kazao je Cerar na konferenciji za novinare nakon sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

'Kad je zaista došla voda do grla, morali smo se odlučiti za ovakav potez'

Komentirajući izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je u četvrtak najavio rješavanje problema vala migranata u Hrvatskoj njihovim upućivanjem prema Sloveniji i Madžarskoj, Cerar je izrazio žaljenje zbog takve politike.

"Hrvatska je vrlo brzo pustila da joj izbjeglička kriza izmakne kontroli", kazao je Cerar. Hrvatska je po njegovim riječima preusmjeravanjem izbjeglica prema Sloveniji koja je zadužena za brigu o vanjskoj Schengenskoj granici dobrano odstupila od bilateralnog sporazuma o zajedničkom nadzoru granice i učinila nešto što je protivno duhu postupanja u Europskoj uniji.

"Izražavam žaljenje zbog određenih izjava koje sugeriraju nevjerodostojnost i nepredvidivost Hrvatske", kazao je Cerar, aludirajući na izjave premijera Milanovića.

Prema riječima slovenskog premijera njegova država pridržavanjem schengenskim pravilima na granici s Hrvatskom osigurava režim prijelaza granica bez kontrole na ostalom području Schengena.

Cerar je rekao da aktiviranje slovenske vojske za sada nije potrebno osim za logistiku pri smještaju izbjeglica, te da Slovenija prema izbjeglicama neće primijeniti nasilne mjere iako će mjere koje sada poduzima eskalirati u slučaju potrebe.

Prema policijskim informacijama u Sloveniju je tijekom noći i dana zabilježeno oko 600 prelazaka ilegalnih izbjeglica iz Hrvatske.

Policija izražava bojazan da će pritisak izbjeglica i dalje rasti. Slovenci su preko medija od policije upozoreni na visoke novčane kazne koje prijete onima koji pomažu ilegalnim izbjeglicama, te vlasnici vozila pozvani da ljude koji stopiraju, a sumnja se da je riječ o ilegalnom tranzitu ili izbjeglicama, prijave policiji. (B.V./I.I./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene