Čelnici sedam gospodarski najjačih zemalja svijeta okupljaju se na summitu u Kanadi. Skup počinje u politički napetoj atmosferi zbog američkog uvođenja carina na čelik i aluminij.

Galerija


Čelnici sedam gospodarski najmoćnijih zemalja svijeta sastaju se u gradiću La Malbaie. Neki analitičari summit su nazvali G6 + 1, pošto predviđaju da bi američki predsjednik mogao ostati izoliran. Naime, očekuje se da će u središtu razgovora biti trgovina i carine koje je SAD uveo nekim saveznicima.

Vezani članci Melania Trump Melania Trump na udaru bivše bliske suradnice, koja je odlučila otkriti pravu istinu o njoj! Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) U Hrvatsku vojsku će se ulagati puno više, a raste i godišnja članarina za NATO - plaćat ćemo više od 31 milijun kuna

"Nećemo živjeti s dogovorima kakvi su sada. Europska unija je jako nepoštena prema nama, kao i Kanada", novinarima je rekao Trump.

Summit je američki predsjednik komentirao i na svojem Twitter profilu.

"Radujem se popravku nepravednih trgovinskih dogovora sa zemljama G7. Ako do toga ne dođe, nama će biti još bolje!", napisao je.

Ekonomske razmirice i potencijalne trgovinske ratove komentirao je ekonomski analitičar Luka Brkić.

"Mislim da u konačnici nećemo svjedočiti trgovačkim ratovima između Europe i Amerike, kao ni Amerike i ostalih dijelova svijeta jer naprosto u uvjetima trgovačkog rata nemate pobjednika, premda je predsjednik Trump rekao da se u tim ratovima lako pobjeđuje", rekao je Brkić.

Žučne rasprave na summitu mogle bi se voditi i oko iranskog nuklearnog sporazuma te klimatskih promjena. Na summit je Trump stigao posljednji, a najavio da će otići ranije nego što je najavljeno, te tako izbjeći završne izjave koje će za medije davati sudionici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju