Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak najmoćnijih

Uoči summita G7: Zbog ekonomskih razmirica američki bi predsjednik mogao ostati izoliran

Zajednička slika sudionika summita G7 (Foto: Dnevnik.hr)
Zajednička slika sudionika summita G7 (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Zajednička slika sudionika summita G7 (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Čelnici sedam gospodarski najjačih zemalja svijeta okupljaju se na summitu u Kanadi. Skup počinje u politički napetoj atmosferi zbog američkog uvođenja carina na čelik i aluminij.

Čelnici sedam gospodarski najmoćnijih zemalja svijeta sastaju se u gradiću La Malbaie. Neki analitičari summit su nazvali G6 + 1, pošto predviđaju da bi američki predsjednik mogao ostati izoliran. Naime, očekuje se da će u središtu razgovora biti trgovina i carine koje je SAD uveo nekim saveznicima.

Pročitajte i ovo Donald Trump (Foto: AFP) Sve zbog Kanade Trump odbio prihvatiti zajedničku izjavu G7, Francuska i Europa stoje iza nje Donald Trump (Foto: AFP) Najjača gospodarstva Ministri financija G7 poručili SAD-u da je na Trumpu da izbjegne trgovinski rat

"Nećemo živjeti s dogovorima kakvi su sada. Europska unija je jako nepoštena prema nama, kao i Kanada", novinarima je rekao Trump.

Summit je američki predsjednik komentirao i na svojem Twitter profilu.

"Radujem se popravku nepravednih trgovinskih dogovora sa zemljama G7. Ako do toga ne dođe, nama će biti još bolje!", napisao je.

Ekonomske razmirice i potencijalne trgovinske ratove komentirao je ekonomski analitičar Luka Brkić.

"Mislim da u konačnici nećemo svjedočiti trgovačkim ratovima između Europe i Amerike, kao ni Amerike i ostalih dijelova svijeta jer naprosto u uvjetima trgovačkog rata nemate pobjednika, premda je predsjednik Trump rekao da se u tim ratovima lako pobjeđuje", rekao je Brkić.

Žučne rasprave na summitu mogle bi se voditi i oko iranskog nuklearnog sporazuma te klimatskih promjena. Na summit je Trump stigao posljednji, a najavio da će otići ranije nego što je najavljeno, te tako izbjeći završne izjave koje će za medije davati sudionici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene