Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UNICEF: 2006. zabilježen napredak u borbi protiv smrtnosti djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godine 2006., prvi put u modernoj povijesti, broj smrtnosti djece mlađe od pet godina pao je ispod deset milijuna, otkriva objavljeno izvješće UN-ove zaklade za djecu, koje ističe da se taj napredak jako razlikuje prema kontinentima.

Smrtnost djece 2006. iznosila je 9,7 milijuna nasuprot 13 milijuna u 1990. godine, stoji u izvješću UNICEF-a.

Pročitajte i ovo UNICEF Hrvatska pomaže djeci Sudana koja pate u najvećoj zaboravljenoj krizi. Kaos u Sudanu UNICEF Hrvatska pomože djeci koja pate u zaboravljenoj krizi: "Ne dopustimo da ostanu zaboravljena" Michelle Bachellet (Foto: AFP) Čeka se potvrda UN-a Bivša čileanska predsjednica Michelle Bachellet vjerojatno nova povjerenica UN-a za ljudska prava

'To je povijesna' prekretnica, ocijenila je izvršna direktorica
UNICEF-a Ann M. Veneman, ali je istodobno upozorila da svijetu predstoji još golem posao.

'Gubitak 9,7 milijuna mladih života godišnje je neprihvatljiv',
kazala je Veneman i pojasnila: 'Većinu tih smrti moguće je spriječiti i kao što je nedavni napredak pokazao, rješenja se pokušavaju i testiraju.'

Napredak je rezultat prihvaćanja osnovnih zdravstvenih strategija kao što je rano dojenje i dojenje kao isključiv oblik prehrane novorođenčadi, cijepljenje djece, uzimanje vitamina radi jačanja imunološkog sustava te borba protiv malarije.

Primjereno liječenje upale pluća i crijevnih bolesti, mjere protiv velike pothranjenosti i liječenje djece zaražene HIV/AIDS-om, jednako su važne strategije u borbi za preživljavanje djece, kao što su prihvaćanje higijenskih navika, pristup pitkoj vodi i zdravstvenoj skrbi.

Među ključnim zaključcima UNICEF-a ističe da je svaka regija
ostvarila napredak, ali su rezultati od 1990. do 2006. najbolji u
Latinskoj Americi i na Karibima, središnjoj i istočnoj Europi,
Zajednici Nezavisnih Država, u istočnoj Aziji i Pacifiku.

U prošlosti je velika smrtnost djece pogađala Aziju, a danas je oko 50 posto sve djece umrle u dobi do pet godina u subsaharskoj Africi. Ako se aktualan trend nastavi, godine 2015. subsaharska Afrika bit će područje sa 60 posto smrtnosti sve djece do pet godina u svijetu.

Uvjerljiv napredak u smanjenju smrtnosti djece ostvarile su Kina i Indija. U Kini je od 1990. do 2006., smanjenje smrtnosti iznosilo 47 posto, a u Indiji, u istom razdoblju, 34 posto.

Unatoč tragičnom trendu u subsaharskoj Africi, znatan su napredak ostvarile pojedine države kao Malavi, gdje je smrtnost opala za 29 posto od 2000. do 2004., a zatim u Etiopiji, Mozambiku, Namibiji, Nigeru, Ruandi i Tanzaniji.

Najveća je smrtnost djece u zapadnim i središnjim afričkim zemljama i južnoj Africi, gdje širenje HIV/AIDS-a poništava napore zdravstvenih djelatnika u borbi za preživljavanje djece.

Izvješće je UNICEF izradio na bazi podataka dobivenih od vlada zemalja UN-a, ali neki stručnjaci, poput Christophera Murraya, direktora Instituta za zdravstvena istraživanja pri Sveučilištu u Washingtonu, dvoje da je doista ostvaren napredak, prenosi američka novinska agencija AP.

Uspjeh u smanjenju stope smrtnosti djece važan je za postizanje Milenijskih ciljeva na koje su se u sjedištu UN-a obvezali svjetski lideri 2000. godine. Milenijski razvojni cilj 4 obvezuje svijet da do 2015. za dvije trećine smanji broj umrle djece do pet godina (prema podacima iz 1990). Time bi se spriječila smrt 5,4 milijuna djece godišnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene