Potresni prizori u Indoneziji (Foto: AFP) - 5
Potresni prizori u Indoneziji (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp

Ujedinjeni narodi traže 50,5 milijuna dolara za provedbu plana hitne pomoći, dogovorenog s indonezijskim vlastima nakon razornog potresa i cunamija, kaže se u priopćenju objavljenom u petak u New Yorku.


Tjedan dana nakon potresa i tsunamija ekipa za koordinaciju humanitarne pomoći UN-a odredila je prioritete za pomoć vladi, precizira se u priopćenju UN-a.

Vezani članci Potres, Indonezija Potres jačine 6.9 pogodio podmorje kod Indonezije, nema tsunamija Posljedice tsunamija koji je pogodio Indoneziju u rujnu 2018. godine (Foto: AFP) Snažan potres pogodio Indoneziju: Državna agencija za geofiziku izdala upozorenje zbog mogućnosti tsunamija

Pomoć je potrebna za 191.000 osoba tijekom sljedeća tri mjeseca. Dvostruka katastrofa je izazvala štete na 65.000 domova, od kojih je 10.000 u potpunosti uništeno u tsunamiju, a 15.000 je srušio potres, navodi se u tekstu.

"Tjedan dana nakon katastrofa, jasne su potrebe. Žrtvama trebaju skloništa, pristup vodi, zdravstvena njega i psihološka pomoć. Međunarodna zajednica će pružiti podršku vladi i lokalnim organizacijama", ocijenila je priopćenju dužnosnica Ujedinjenih naroda u Indoneziji Anita Nirody.

Sedam dana nakon katastrofa koje su razorile regiju Palu, na zapadnoj obali otoka Sulawesi, broj žrtava i dalje raste. Prema posljednjim podacima koje su vlasti objavile u petak u potresu magnitude 7,5 i tsunamiju poginula je 1571 osoba. (Hina)