Soputana vulkan (Foto: AFP)
Soputana vulkan (Foto: AFP) Foto: Afp

Nakon dva snažna potresa i tsunamija koji su pogodili otok Sulawesi u Indoneziji, na sjeveru otoka je erumpirao vulkan nakon nekoliko mjeseci povećane aktivnosti.


Erupcija vulkana dolazi samo nekoliko dana nakon razornog potresa i tsunamija u kojima je poginulo najmanje 1400 ljudi.

Vezani članci Potres u središnjoj Hrvatskoj Nova podrhtavanja u središnjoj Hrvatskoj: Prvi potres bio je 2,4, kasnije kod Gline zatreslo još jače Potres u Indoneziji Potres magnitude 6 stupnjeva u moru kod Indonezije

Vulkan Soputana erumpirao je u srijedu u 8:47 sati po lokalnom vremenu. Erupcija popraćena pepelom koji se diže do šest kilometara u zrak izazvala je crveni alarm na tom području.

 

Na otoku se i dalje bilježi seizmička aktivnost u vidu neprekinutog podrhtavanja tla, javila je indonezijska služba za praćenje geoloških katastrofa. Lokalni vulkanolozi su satima prije erupcije izdali upozorenje, a stanovnici u krugu od 6,5 kilometara udaljenosti od vulkana pozvani su na oprez, piše Epoch Times.

Osjeća se podrhtavanje tla

Vulkan Soputan je udaljen 600 kilometara od područja koje je pogođeno tsunamijem i gdje je poginulo najmanje 1400 ljudi. Stanovništvo područja oko vulkana osjeća podrhtavanje tla još od snažnih potresa.

Sutopo Purvo Nugroho, glasnogovnik indonezijske agencije za upravljanje prirodnim katastrofama, kazao je da su na otoku brojni spašavatelji koji pomažu u saniranju područja pogođenog potresima i tsunamijem te da se nada kako broj poginulih više neće rasti. "Nadamo se da broj poginulih više neće rasti, naši spašavatelji se sada već bore i protiv vremena", kazao je Nugroho. 

Najmanje 1400 poginulih

 

Najmanje 1400 osoba smrtno je stradalo u potresu popraćenom tsunamijem na indonezijskom arhipelagu Sulawesi, po najnovijim podacima, a UN upozorava na "ogromne" potrebe preživjelih te za spašavanje. Gotovo 200.000 osoba treba hitnu humanitarnu pomoć, po uredu za usklađivanje humanitarnih poslova UN-a (OCHA), među kojima deseci tisuća djece. Procjenjuje se na 66.000 broj nastambi koje su uništene u petak u potresu jačine 7,5 i razornoj plimi koju je proizveo.

Otada preživjeli vode borbu s glađu i žeđu zbog pomanjkanja pitke vode i hrane, a vlasti su pretrpane brojem ozlijeđenih kojima treba osigurati liječenje. "Iako vlada i organizacije za hitna stanja rade bez odmora kako bi pružile vitalnu pomoć, potrebe ostaju ogromne", kazala je u utorak OCHA u priopćenju.

U gradu Paluu pogođenom svom snagom valom cunamija koji je nosio ljude, kuće i automobile, policija je u utorak odaslala metke upozorenja i upotrijebila suzavac kako bi rastjerala stanovnike koji su pljačkali trgovine. Vlasti predviđaju porast broja stradalih kako spasioci budu napredovali u zonama koje su još izvan dosega. (Hina, M.V.)