Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofa u Indoneziji

Nakon snažnih potresa i tsunamija erumpirao vulkan, pepeo se diže šest kilometara u zrak

Soputana vulkan (Foto: AFP)
Soputana vulkan (Foto: AFP) Foto: Afp
Nakon dva snažna potresa i tsunamija koji su pogodili otok Sulawesi u Indoneziji, na sjeveru otoka je erumpirao vulkan nakon nekoliko mjeseci povećane aktivnosti.

Erupcija vulkana dolazi samo nekoliko dana nakon razornog potresa i tsunamija u kojima je poginulo najmanje 1400 ljudi.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Palu, Sulawesi (Foto: Adek BERRY / AFP) Nakon potresa i tsunamija Katastrofa u Indoneziji: Najmanje 1200 poginulih, mnogi su i dalje zarobljeni ispod ruševina

Vulkan Soputana erumpirao je u srijedu u 8:47 sati po lokalnom vremenu. Erupcija popraćena pepelom koji se diže do šest kilometara u zrak izazvala je crveni alarm na tom području.

 

Na otoku se i dalje bilježi seizmička aktivnost u vidu neprekinutog podrhtavanja tla, javila je indonezijska služba za praćenje geoloških katastrofa. Lokalni vulkanolozi su satima prije erupcije izdali upozorenje, a stanovnici u krugu od 6,5 kilometara udaljenosti od vulkana pozvani su na oprez, piše Epoch Times.

Osjeća se podrhtavanje tla

Vulkan Soputan je udaljen 600 kilometara od područja koje je pogođeno tsunamijem i gdje je poginulo najmanje 1400 ljudi. Stanovništvo područja oko vulkana osjeća podrhtavanje tla još od snažnih potresa.

Sutopo Purvo Nugroho, glasnogovnik indonezijske agencije za upravljanje prirodnim katastrofama, kazao je da su na otoku brojni spašavatelji koji pomažu u saniranju područja pogođenog potresima i tsunamijem te da se nada kako broj poginulih više neće rasti. "Nadamo se da broj poginulih više neće rasti, naši spašavatelji se sada već bore i protiv vremena", kazao je Nugroho. 

Najmanje 1400 poginulih

 

Najmanje 1400 osoba smrtno je stradalo u potresu popraćenom tsunamijem na indonezijskom arhipelagu Sulawesi, po najnovijim podacima, a UN upozorava na "ogromne" potrebe preživjelih te za spašavanje. Gotovo 200.000 osoba treba hitnu humanitarnu pomoć, po uredu za usklađivanje humanitarnih poslova UN-a (OCHA), među kojima deseci tisuća djece. Procjenjuje se na 66.000 broj nastambi koje su uništene u petak u potresu jačine 7,5 i razornoj plimi koju je proizveo.

Otada preživjeli vode borbu s glađu i žeđu zbog pomanjkanja pitke vode i hrane, a vlasti su pretrpane brojem ozlijeđenih kojima treba osigurati liječenje. "Iako vlada i organizacije za hitna stanja rade bez odmora kako bi pružile vitalnu pomoć, potrebe ostaju ogromne", kazala je u utorak OCHA u priopćenju.

U gradu Paluu pogođenom svom snagom valom cunamija koji je nosio ljude, kuće i automobile, policija je u utorak odaslala metke upozorenja i upotrijebila suzavac kako bi rastjerala stanovnike koji su pljačkali trgovine. Vlasti predviđaju porast broja stradalih kako spasioci budu napredovali u zonama koje su još izvan dosega. (Hina, M.V.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene