Više od polovice žena ubijenih u svijetu u 2017. godini ubio je partner ili neki član obitelji, što dom čini "najopasnijim mjestom za žene", pokazala je studija UN-a objavljena u nedjelju.

Galerija


Studija UN-ova ureda za droge i kriminal objavljena u povodu međunarodnoga dana za borbu protiv nasilja nad ženama pokazuje da su od 87 tisuća ubijenih žena u svijetu u 2017. godini, njih 50 tisuća (58 posto) ubili njihovi partneri ili član obitelji, od čega su približno 30 tisuća tih ubojstava, odnosno 34 posto, počinili partneri žrtve.

Vezani članci Alojz Tomašević (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Obrana se žalila: Odgođeno suđenje Alojzu Tomaševiću za obiteljsko nasilje Sugovornik Zvonko (Foto: Dnevnik.hr) Tukla je supruga i psihički zlostavljala njihovo dijete pa dobila skrbništvo: ''Dijete se rasplakalo i prijavilo da je mama davila tatu''

"To znači da svakoga sata približno šest žena ubije netko koga su poznavale", ističe UN-ov ured za droge i kriminal, sa sjedištem u Beču.

Približno 80 posto žrtava ubojstva u svijetu su muškarci, no "kada su posrijedi neravnopravnost muškaraca i žena, diskriminacija i negativni stereotipi, žene i dalje plaćaju najvišu cijenu", izjavio je voditelj Ureda Juri Fedotov.

"Osim toga, kada je riječ o ubojstvima žena, najveća je vjerojatnost da je počinitelj ubojstva ženin partner ili član obitelji (...) što dom čini najopasnijim mjestom za ženu", naglasio je. "Činjenica da su žene i dalje žrtve ovakve vrste nasilja više nego muškarci, upućuje na neravnotežu u odnosima moći između muškaraca i žena u kući", dodao je.

Prema podacima UN-ova ureda, na svakih 100 tisuća žena, njih 1,3 su žrtve ubojstva.

Osim toga, ženama u Africi i na američkom kontinentu prijeti najveća opasnost od toga da će ih ubiti partner ili član obitelji.

U Africi se ta stopa penje na 3,2 žrtve ubojstva na 100 tisuća žena, na američkom kontinentu ona iznosi 1,6, u Oceaniji 1,3 i u Aziji 0,9. Najniža je stopa u Europi i iznosi 0,7.

Prema UN-ovu uredu, posljednjih godina nije učinjen "nikakav osjetan napredak" u borbi protiv te tendencije, unatoč "zakonima i programima razvijenim radi iskorjenjivanja nasilja nad ženama2".

U zaključku izvješća naglašava se "potreba za prevencijom kriminala i efikasnim zakonima koji bi služili u borbi protiv nasilja nad ženama". U izvješću se podsjeća i na potrebu bolje koordinacije između policije i pravosuđa kako bi počinitelji nasilja odgovarali za svoja djela.

Na kraju, u izvješću se ističe i važnost uključivanja muškaraca u rješenja, pogotovo kroz obrazovanje od najranije dobi. (Hina)