Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši južnoafrički predsjednik P.W. Botha umro je u svom domu u Western Capeu u utorak, u dobi od 90 godina.Nadimak mu je bi "Veliki krokodil",a bio je predsjednik države i ujedno vođa vladajuće bjelačke manjine u Južnoafričkoj republici od 1978. do 1989. godine.
 
Na mjestu predsjednika naslijedio ga je također bijelac, F.W. de Klerk, koji je zemlju iscrpljenu rasnim sukobima doveo do prvih izbora u kojima su mogli sudjelovati i tamnoputi građani.
 
Tijekom vladavine Botha je uporno odbacivao kritike civiliziranog svijeta zbog apartheida i odbijao osloboditi Nelsona Mandelu, najpoznatijeg zatvorenika i borca za prava crnaca u toj zemlji, a i šire.
 
90-ih godina prošlog stoljeća našao se pod istragom posebne komisije koju je osnovao predsjednik Mandela, a koja je istraživala slučajeve zlostavljanja vlasti za vrijeme apartheida. 

Vezani članci John Magufuli Umro afrički državnik koji je odbijao mjere i maske te tvrdio da su cjepiva protiv COVID-a zapadna zavjera Zoran Milanović Milanović ne odustaje: Predložit će Saboru svojeg kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

1998. godine komisija je zaključila da je Botha kriv za kršenje ljudskih prava.
 
Ipak, on je bez kazne i posljedica zbog svoje rasističke vladavine, povućeno živio u ljetovalištu Western Cape sa svojom drugom suprugom Barbarom, iako je vodio zemlju upravo u doba najvećih rasnih sukoba i kršenja prava južnoafričkih crnaca.