Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemljom vlada hunta

SAD zabrinut da vagnerovci koriste puč u Nigeru: "Posvuda gdje su stigli uslijedili su smrt i destrukcija"

Antony Blinken
Antony Blinken Foto: Afp
Američki državni tajnik Antony Blinken je kazao kako ne vjeruje da su Rusija ili vagnerovci potaknuli puč u Nigeru. No, SAD je zabrinut da bi članovi grupe mogli djelovati u područjima Sahela.

Ruska plaćenička skupina Wagner "koristi" nestabilnu situaciju u Nigeru, rekao je u utorak BBC-ju američki državni tajnik Antony Blinken.

Zemljom sada vlada hunta, koja je s vlasti prije gotovo dva tjedna svrgnula predsjednika Mohameda Bazuma.

Pojavila su se i nagađanja po kojima su vođe puča zatražile pomoć od vagnerovaca. Zna se da su članovi plaćeničke grupe prisutni u susjednom Maliju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koristili se dark webom Razbijen lanac pedofila, uhićeni deseci: "To je grozan zločin. Neka djeca poznavala su te muškarce"

Blinken je kazao kako ne vjeruje da su Rusija ili vagnerovci potaknuli puč u Nigeru. No Sjedinjene Države su bile zabrinute da bi članovi grupe mogli djelovati u područjima Sahela, rekao je Blinken za BBC-jev program Focus on Africa.

"Mislim da ono što se dogodilo i što se i dalje događa u Nigeru nisu potaknuli ni Rusija ni Wagner, nego su... oni pokušali iskoristiti situaciju. Posvuda gdje su stigli vagnerovci uslijedili su smrt i destrukcija, a nesigurnost je samo porasla, nije se smanjila", rekao je Blinken.

Pročitajte i ovo Spasioci nose ranjenu ženu nakon raketnog napada na Pokrovsk Rat u Ukrajini VIDEO Putin potpisao novi dekret! Deset poginulih u raketnim napadima na Ukrajinu, oglasila se Rusija

Dodao je da se "ponavlja ono što se dogodilo i u ostalim zemljama u koje su vagnerovci sa sobom donijeli samo loše stvari".

Vjeruje se da Wagner ima tisuće svojih boraca u brojnim državama, među kojima su Srednjoafrička Republika i Mali. Ondje ima unosne poslovne interese, ali istodobno jača diplomatske i gospodarske veze Rusije.

Pročitajte i ovo Ubijen 29-godišnjak AEK-a ubijen 29-godišnjak VELIKA GALERIJA Huliganski incident u fotografijama: Pogledajte prizore Atene nakon tučnjave

Pripadnici ove skupine optuženi su za masovno kršenje ljudskih prava u nekoliko afričkih zemalja.

Unatoč tomu nagađa se da je nigerska vojska zatražila pomoć od Wagnera jer je zemlja suočena s mogućnošću vojne intervencije.

Pročitajte i ovo Momento Demento, arhiva pokušali ga oživjeti Mrtav 40-godišnjak pronađen na cesti kod Slunja: U blizini se održava festival psihodelije

Ecowas - trgovački blok koji čini 15 zapadnoafričkih država, vođama nigerske hunte dao je rok do nedjelje da se povuku i na vlast vrate predsjednika Bazuma, no oni su rok 'izignorirali' pa bi Ecowas u četvrtak trebao održati sastanak na kojemu će se odlučiti što dalje poduzeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene