Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vođa samoproglašene Narodne Republike Donjeck, Aleksandar Zaharčenko izjavio je da je situacija u Ukrajini došla u bezizlazan položaj, a izlaz iz njega je stvaranje nove države Malorusije uz prijelazni period do tri godine, prenosi Sputnik.


Aleksandar Zakharčenko, vođa samoproglašene Narodne republike Donjeck (DNR) objavio je planove za novu federalnu državu koja će zamijeniti postojeću državu Ukrajinu.

Vezani članci Ilustracija SAD isporučio Ukrajini napredni raketni sustav zemlja-zrak. Lavrov optužio Zapad za rusofobiju bez presedana Avion SU-30 VIDEO Ukrajinci srušili 4 ruska aviona, više dronova i raketu pa se pohvalili snimkom

"Ustavom Malorusije bit će utvrđen nesvrstani status i određena politika obnove odnosa s Rusijom, Malorusija će voditi politiku ujedinjenja sa Saveznom državom Rusije i Bijelorusije"

"Situacija je u došla do krajnjih granica. Mi predlažemo plan reintegracije zemlje... Da bi se zaustavio građanski rat, razgovarali smo o situaciji i došli do zaključka da se Ukrajina pokazala kao propala država. Kijevski režim nije u stanju prekinuti građanski rat... Predlažemo da se uspostavi država Malorusija. Malorusija je nezavisna mlada država. Na prijelazni period do tri godine", rekao je Zaharčenko novinarima.

Zaharčenko smatra da bi stvaranje nove "nezavisne države" pomoglo zaustavljanju sukoba u Donbasu. "Stanovnici regije nas trebaju podržati. Ovaj izlaz je moguć pod uvjetom da međunarodna zajednica podrži ovu ideju", dodao je šef "DNR". Zaharčenko je također predložio da se u "Malorusiji" za vrijeme prijelaznog perioda uvede izvanredno stanje.

"S obzirom na tešku ekonomsku situaciju u zemlji, mogućnosti nastanka kaosa i raspada, zbog mogućnosti pokretanja 'rata svih protiv svih', smatramo da je neophodno da se za period do tri godine uvede izvanredno stanje. U tom periodu bit će završen proces usvajanja novog ustava i zavođenje reda", istakao je Zaharčenko.

"Ministar za prihode i naloge DNR" Aleksandar Timofejev rekao je da će Malorusija biti federalna država sa širokom autonomijom, a prijestolnica će biti Donjeck. Pod nadležnošću centralne vlade ostat će pitanje budžeta, vojske i obaviještajnih službi. "Predlažemo da se iz svih regija izaberu predstavnici za Ustavotvornu skupštinu na kojoj će biti osnovana država Malorusija i usvojen novi ustav", rekao je Timofejev.

Prema njegovim riječima, ustav će zatim biti predstavljen za referendum. "Tome će prethoditi široka javna rasprava i na regionalnoj i saveznoj razini", dodao je Timofejev. "Za utvrđivanje ustava Malorusije jednoglasno su glasali okupljeni u sali, predstavnici DNR i drugih dijelova Ukrajine", navodi Sputnik.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju