Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatičan post ministra obrane

'Došao je veliki rat! Gubici će se brojati u desecima tisuća mrtvih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok ukrajinski ministar obrane najavljuje rat veći od drugog svjetskog, NATO raspoređuje svoje snage u istočnoj Europi.

Ukrajina je suočena s 'velikim ratom' s Rusijom koji će odnijeti desetke tisuća života, izjavio je u ponedjeljak ukrajinski ministar obrane Valeri Heletej.

Pročitajte i ovo Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima Talijanska premijerka Meloni vlakom stiga u Kijev Druga godišnjica sukoba Zapadni vođe vlakom stigli u Kijev, šef NATO-a poslao poruku: "Stojimo uz Ukrajinu, radi vaše i naše sigurnosti"

'U našu kuću je došao veliki rat, rat kakav Europa nije vidjela od Drugog svjetskog rata. U tom ratu gubici se neće brojati u stotinama nego u tisućama pa čak i desecima tisuća mrtvih', napisao je ministar na svom Facebook profilu.

'Moramo hitno organizirati obranu protiv Rusije, koja pokušava ne samo zauzeti položaje na okupiranom teritoriju, nego i pokrenuti ofenzivu na druga ukrajinska područja', dodao je.

'Vlasti moraju reći zašto vojnici ginu na teritoriju druge države i zašto se o tome šuti'

NATO će osnažiti svoju nazočnost u svojim istočnoeuropskim članicama tako što će na tom području rasporediti snage koje mogu brzo reagirati na svaku prijetnju, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

NATO žali zbog činjenice da ga Rusija smatra protivnikom, a ne partnerom i stoga će se prilagoditi toj situaciji.

'MI si ne možemo dopustiti naivnost, ne smijemo imati iluzija i moramo se suočiti sa stvarnošću, a to je da nas Rusija smatra protivnikom i mi ćemo se prilagoditi toj situaciji', izjavio je Rasmussen na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Rasmussen je dodao da se iz ruskih vojnih dokumenata i iz izjava ruskih političkih čelnika može vidjeti da NATO smatraju protivnikom, izrazivši veliko žaljenje zbog toga. 'Vjerujem da je za sigurnost Europe dobro razvijati partnerstvo s Rusijom, međutim, danas se moramo suočiti s realnošću', rekao je Rasmussen.

Glavni tajnik NATO-a rekao je da će summit Saveza, koji se ovog tjedna održava u Walesu, biti 'ključni summit u NATO-ovoj povijesti'.

Najavio je da će čelnici zemalja članica na tom summitu donijeti odluku o jačanju nazočnosti Saveza u istočnoj Europi, koja uključuje udarne postrojbe koje se mogu vrlo brzo rasporediti u slučaju potrebe.

'Na summitu ćemo osigurati da Savez bude spreman, sposoban i voljan braniti saveznike od bilo kakvog napada. Donijet ćemo Akcijski plan o pripravnosti (RAP), koji će NATO učini agilnijim nego što je ikad bio', rekao je Rasmussen.

Dodao je da je RAP odgovor na 'agresivno ponašanje Rusije', ali i da će omogućiti Savezu odgovor na sigurnosne izazove gdjegod se pojavili.

RAP predviđa udarne postrojbe, snage u vrlo visokom stupnju pripravnosti, koje su sposobne rasporediti se u vrlo kratkom roku.

'Saveznici će po načelu rotacije osigurati snage za te postrojbe, koje će moći brojati nekoliko tisuća ljudi, spremnih reagirati gdje treba, uz zračnu, pomorsku i potporu specijalnih snaga', rekao je Rasmussen.

Izvori u NATO-u kažu da će te postrojbe na terenu imati stožer s oko stotinu ljudi, a da će u roku od dva dana biti moguće rasporediti bataljun - 600 do 800 ljudi, a u pet dana brigadu - od 4000 do 6000 ljudi.

'Svrha tih snaga jest osigurati da svaki potencijalni agresor zna da smo spremni brzo odgovoriti ako bude trebalo. To je jačanje kolektivne obrane u skladu s člankom 5 Povelje NATO-a', rekao je Rasmussen. Članak 5 Povelje NATO-a kaže da se da se napad na jednu članicu Saveza smatra napadom na cijeli NATO.

'Vjerujem da to ima vrlo jak učinak odvraćanja, jer uz takve snage u visokom stupnju pripravnosti svaki potencijalni agresor zna da će se, prije nego čak i počne razmišljati o napadu, suočiti ne samo sa snagama napadnute zemlje, nego s pripadnicima NATO-a. To je svrha tih snaga', rekao je Rasmussen.

Rasmussen je izrazio očekivanje da će se čelnici zemalja članica obvezati na povećanje ulaganja u obranu, 'kako bismo mogli podijeliti odgovornost za kolektivnu obranu, kao što dijelimo koristi od nje', rekao je.

Summit NATO-a počinje u četvrtak u Walesu. Hrvatsko izaslanstvo predvodit će predsjednik Republike Ivo Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene