Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proširenje izvoznih ruta

Ukrajinska potpredsjednica vlade: "Počeli smo izvoziti žito preko hrvatskih luka. Zahvalni smo na ovoj mogućnosti"

Ukrajina je počela izvoziti žito preko hrvatskih morskih luka, s ciljem proširenja svojih izvoznih ruta pošto su joj crnomorske luke blokirane, rekla je u četvrtak visoka ukrajinska dužnosnica.

Ukrajinska glavna izvozna ruta išla je preko njezinih crnomorskih luka, ali Kijev traži alternativu od ruske invazije u veljači prošle godine i odluke Moskve da se povuče iz crnomorskog sporazuma o žitaricama sredinom srpnja.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u Zagrebu krajem srpnja da su Ukrajina i Hrvatska dogovorile mogućnost korištenja hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru za izvoz ukrajinskog žita.

"Ukrajinsko žito već je izvezeno kroz hrvatske luke. Zahvalni smo na ovoj mogućnosti. Iako je riječ o ograničenoj trgovačkoj ruti, već je popularna", navela je prva potpredsjednica vlade Julija Sviridenko u priopćenju.

"Spremni smo je razvijati širenjem mogućnosti prometnog koridora", rekla je. "Vjerujemo da će ova logistička ruta imati važnu ulogu u bilateralnoj trgovini između naših zemalja i nakon rata", naglasila je Sviridenko.

Pročitajte i ovo Leonard Mack nije gubio nadu Optužen je za silovanje dviju tinejdžerica, a nakon 47 godina dokazao je da je nevin: "Konačno mogu disati"

Pročitajte i ovo Ilustracija globalna kriza Za ovih pet namirnica najavljuje se velika nestašica

No nije otkrila koliko je ukrajinskog žita već otpremljeno preko hrvatskih luka.

Nakon što se Rusija povukla iz sporazuma koji je jamčio siguran izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, Kijev se okrenuo svojim dunavskim lukama. No Rusija je intenzivirale napade na ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu.

Dio žita otprema se željeznicom, ali ukrajinski brokeri kažu da su troškovi željezničkih isporuka u europske luke puno veći od izravnog izvoza preko ukrajinskih luka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Afera iza rešetaka Policajka svom dečku zatvoreniku slala seksi fotografije i švercala drogu: "Vjerovala je da ju voli"

Pročitajte i ovo Anton Tus očekuje se pojačana buka U Zagrebu se očekuje buka: U počast preminulom generalu letjet će MIG-ovi

Sindikat ukrajinskih trgovaca UGA objavio je ovog tjedna da bi kombinirana žetva žitarica i uljarica u 2023. mogla doseći 80,5 milijuna metričkih tona, što znači da bi se oko 49 milijuna tona moglo izvesti u sezoni 2023./2024.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je od 1. rujna izvezeno ukupno 4,5 milijuna tona.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene