Obavijesti Video Pretražite Navigacija
globalna kriza

Za ovih pet namirnica najavljuje se velika nestašica

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Zbog niza globalnih problema svijetu prijeti nestašica pet namirnica. Iako trenutno možda nije u pitanju izvanredna situacija, svijet se još uvijek nosi s onime što se naziva "globalnom krizom hrane".

Tijekom proteklih nekoliko godina pojavio se neviđen broj prijetnji koje uključuju ratne i političke sukobe, ekonomske promjene, bolesti i klimatske promjene.

Nestašice su u nekim slučajevima dovele do panične kupnje. Prošlog mjeseca građani u SAD-u ostali su šokirani nakon što je objavljen video na YouTubeu da je savezna vlada proglasila kriznu situaciju s hranom u najmanje šest država.

Iako trenutno možda nije u pitanju izvanredna situacija, svijet se bori s onime što se naziva "globalnom krizom hrane". Postoji niz nestašica s kojima će se Amerikanci vjerojatno nastaviti suočavati i u 2024. godini.

Eat This je objavio popis namirnica koje su ugrožene.

1. Riža

Indija je u srpnju objavila da će zaustaviti svoj izvoz svih vrsta bijele riže kako bi zaštitila vlastite zalihe i resurse.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Neka su područja svijeta osjetila te učinke više od drugih. No, za većinu će najveći problem i dalje biti udar na novčanik. "Na globalnoj razini, najočitija posljedica nestašice riže je njezina rekordna cijena", rekao je analitičar robe Fitch Solutionsa Charles Hart.

2. Tjestenina

Problem s tjesteninom u Italiji ove se godine zapravo toliko pogoršao da se vlada te zemlje sastala kako bi održala razgovore o krizi još u svibnju, kako bi spriječila da se stvar dodatno ne zakomplicira.

Sveukupno povećanje cijena osjetili su potrošači u cijeloj zemlji, a neka područja, poput pokrajine Siene u Toskani, izvijestila su o povećanju cijene tjestenine u iznosu većim od 50 posto.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Budući da je cijena pšenice počela padati posljednjih mjeseci, Italija bi, kao i druge zemlje koje vole tjesteninu, uskoro trebale početi osjećati olakšanje. Tijekom razgovora o krizi u Italiji Komisija je izjavila da su cijene tjestenine već počele pokazivati prve, doduše slabe, znakove smanjenja - što je znak da bi u narednim mjesecima cijena tjestenine mogla značajno pasti.

3. Čokolada

Kakao je postao popularan, a Reuters je izvijestio da su trenutne cijene najviše u New Yorku u zadnjih gotovo 12 godina, čak i više u drugim dijelovima svijeta, primjerice u Londonu.

Problem s opskrbom ovom namirnicom izazvan je ruskom invazijom na Ukrajinu, zbog čega je pao izvoz gnojiva. Klimatske promjene pogoršale su situaciju s prošlogodišnjim sušama koje su utjecale na žetvu, a El Niño prijeti i dalje.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Istodobna nestašica šećera, zbog lošeg vremena i manjeg izvoza iz Indije, te nepokolebljiva potražnja također ne pomažu ovoj čokoladnoj katastrofi, piše Eat This.

4. Losos

Ribari u Kaliforniji i na Aljasci primijetili su značajan pad u populacijama lososa tijekom prošle godine, što se pogotovo odnosi na kraljevski losos - jednu od najvećih i najzdravijih vrsta lososa.

Razlozi za ovaj pad vjerojatno su povezani sa zagrijavanjem voda zbog klimatskih promjena, sušama u Kaliforniji, ali i faktorima poput pretjeranog izlova ribe, onečišćenja te bolesti.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Kako bi pomogle zaštititi preostalu populaciju lososa, vlasti u Kaliforniji zabranile su komercijalno i rekreativno ribarenje do kraja sezone 2023. godine. Ovo je prvi put da je do ovakve zabrane došlo još od 2008. godine.

Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images

5. Brašno

Cijena brašna već je porasla za 8,5 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje indeks potrošačkih cijena u SAD-u. Analitičari predviđaju kako će Amerikanci i sljedeće godine trpjeti posljedice nestašica brašna. To bi moglo stvoriti dodatne probleme s nestašicama drugih vrsta hrane - uključujući kruh, palačinke, tijesto za pizzu, kekse, ali i pekarske proizvode.

Izvor ovih problema ne leži u ruskoj invaziji na Ukrajinu, već u sušama diljem SAD-a. Dvije od tri glavne vrste žita najviše se uzgajaju u središnjem i južnom SAD-u, u području koje se tijekom prošle godine nosilo s ekstremno suhim uvjetima.

Stručnjaci se još uvijek nadaju da će treća najveća vrsta žita koja se uzgaja u SAD-u ostvariti bolje rezultate, ali žetva te vrste traje od rujna do listopada, što znači da na prave rezultate još treba čekati.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene