Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije gubio nadu

Optužen je za silovanje dviju tinejdžerica, a nakon 47 godina dokazao je da je nevin: "Konačno mogu disati"

Leonard Mack
Leonard Mack Foto: Innocence Project/X
Novim DNK testiranjem napokon je dokazano da Leonard Mack (72) nije silovao dvije tinejdžerice 1975. godine za što je bio optužen punih 47 godina. Najduža je to nezakonita presuda koja je u SAD-u poništena zahvaljujući novim dokazima.

Sutkinja u New Yorku oslobodila je Leonarda Macka (72) svih optužbi za silovanje nakon što je DNK testiranje pokazalo kako on nije počinitelj. Pravi silovatelj u međuvremenu je i priznao zločin zbog kojeg je Mack proveo čak sedam godina u zatvoru.

"Nikad nisam gubio nadu da će se jednog dana dokazati da sam nevin", rekao je Mack nakon što je oslobođen svih optužbi, prenosi BBC.

Macka je policija uhitila dok se vozio kroz susjedstvo, iako je imao čvrst alibi i bio odjeven drugačije od počinitelja koji je u svibnju 1975. godine uz prijetnju pištoljem zaustavio dvije tinejdžerice i jednu od njih dva puta silovao u gradu Greenburghu u državi New York. Druga djevojka uspjela je pobjeći i potrčati po pomoć.

 

 

Policijska uprava Greenburgha izdala je nalog policajcima da traže crnca u ranim 20-ima, a uhićen je Mack.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković: "Nastavljamo reforme čiji je cilj povećati plaće hrvatskih građana"

Reviziju slučaja 2022. otvorila je policija u suradnji s Projektom nevinosti.

Otkrilo se da je stvarni počinitelj bio muškarac koji je bio osuđen za provalu i silovanje u Queensu, što se dogodilo tjednima nakon prvog zločina. Muškarac je također bio osuđen 2004. godine za provalu i seksualni napad na ženu u okrugu Westchester.

Imao je nepokolebljivu snagu

"Ovo oslobađanje potvrđuje da pogrešne osude nisu samo štetne za krivo osuđene već nas sve čine manje sigurnima", rekla je u izjavi okružna tužiteljica Miriam E. Rocah, koja je pohvalila Mackovu "nepokolebljivu snagu" u borbi da spere ljagu sa svog imena, dugoj gotovo 50 godina.

Pogrešna identifikacija svjedoka vodeći je uzrok pogrešnih osuda, tvrdi Projekt nevinosti. U ovom slučaju djevojke su identificirale Macka tijekom policijskog procesa.

Pročitajte i ovo Seks, ilustracija Sve na sudu Fatalna Anamarija pljačka muškarce, ucjenjuje ih, lažno optužuje za silovanja! Sve se razotkrilo, no mnogi oženjeni i dalje joj daju novac

Susan Friedman, viša odvjetnica u Projektu nevinosti, rekla je da slučaj ima "mnoge značajke pogrešne osude".

Mack, inače veteran Vijetnamskog rata, živi u Južnoj Karolini sa svojom suprugom skoro 21 godinu.

"Sada je istina izašla na vidjelo i konačno mogu disati. Napokon sam slobodan", rekao je, prenosi BBC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene