Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je za srbijanski tisak da je uvjeren kako je "pitanje dana" kada će biti uhićen odbjegli haški optuženik Ratko Mladić.


"Locirali smo mrežu pomagača. Moram reći da zaista postoji politička volja da se Mladić i ostali haški bjegunci lociraju, uhite i predaju Tribunalu", kazao je Vukčević u intervjuu beogradskim "Večernjim novostima". 

Vezani članci Slika nije dostupna Odluka o Purdi u rukama suda i pravosuđa BiH Slika nije dostupna 'Potraga za Mladićem opstruirana je do polovice 2008.'

Dodao je da je glavna poteškoća saznati gdje se Mladić
nalazi, zato što mrežu oko Mladića čine "izuzetni profesionalci" koji čine dobro organiziranu skupinu.

Tužitelj Vukčević, koji je zajedno s predsjednikom Savjeta za
suradnju s Haškim sudom Srbije Rasimom Ljajićem na čelu tima za provođenje Akcijskog plana, koji bi trebao dovesti do uhićenja Mladića i ostalih odbjeglih haških optuženika, kaže da ne vjeruje da će postupak protiv Mladićevih jataka (dosad 11 optuženih) dovesti do saznanja gdje je Mladić danas.

"Mreža oko njega previše je sigurnosno obrazovana i izuzetno
profesionalna da bi oni sebe mogli dovesti u situaciju da se na osnovi izjava tadašnjih jataka može saznati njihovo skrovište", kaže Vukčević, dodajući da je ta "mreža" potpuno prekinula sve komunikacije s bivšim jatacima.

Vukčević izričito tvrdi da "na osnovi saznanja" koja ima, haški
optuženik Radovan Karadžić nije u Srbiji, te ističe da je uhićenje
haških optuženika "moralno pitanje, pitanje njihove osobne kaznene odgovornosti, a ulazak u europske integracije je samo logična posljedica njihove predaje Haškom sudu, gdje će moći dokazivati nevinost".

"Ne zaboravite da su oni optuženi za ubojstvo nekoliko tisuća ljudi. To se u javnosti čuje mnogo rjeđe nego što se, na primjer, manipulira tezom da nas Haag ucjenjuje, da ne možemo u Europu zato što nismo izručili Mladića", upozorio je tužitelj Vukčević u intervjuu "Večernjim novostima".