Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi na oprezu

Uhićenja u Njemačkoj zbog sumnje u planiranje terorističkih napada: Putem eBaya pokušavao nabaviti materijal za sklapanje bombe

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Njemačka policija u utorak je u Hamburgu i Kemptenu uhitila dvojicu Sirijaca zbog sumnje u planiranje terorističkih napada s islamističkom pozadinom.

"Dvojica uhićenih se sumnjiče da su zajednički pripremali napad s radikalno islamističkom i džihadističkom pozadinom, koji bi izveli uz pomoć eksplozivnog pojasa“, stoji u priopćenju Državnog odvjetništva u Hamburgu.

Kod dvojice osumnjičenih Sirijaca radi se o braći, od kojih je 28-godišnjak živio u Hamburgu, na sjeveru zemlje, a njegov, četiri godina mlađi brat, u južnonjemačkom gradu Kemptenu.

Glavni okrivljeni, koji je uhićen u Hamburgu, proteklih je nekoliko tjedana preko platforme eBay pokušavao nabaviti materijal za sklapanje eksplozivne naprave.

Vlasti nisu objavile jesu li potencijalni napadači već odredili cilj napada.

Ministar unutarnjih poslova grada-savezne pokrajine Hamburg Andy Grote pohvalio je rad policije i istražnih organa u sprječavanju terorističkog napada.

Pročitajte i ovo Sjeverna Irska Uoči Bidenova posjeta MI5 podigao stupanj opasnosti od terorizma u Sjevernoj Irskoj: ''Javnost treba biti oprezna''

Pročitajte i ovo Ilustracija ISLAMISTIČKI MOTIVIRAN Velika akcija u Njemačkoj: Sumnjičili muškarca da je planirao napad biološkim oružjem, nisu pronašli toksine

"Ovaj slučaj iznova pokazuje da naši sigurnosni organi i dalje moraju biti oprezni kako bi nas zaštitili od ekstremističkih napada“, rekao je Grote.

Državno odvjetništvo u Duisburgu u utorak je priopćilo kako provodi istragu o tome je li kod napada nožem, izvedenom prošlog tjedna u teretani u tom gradu, također riječ o terorističkom napadu. U napadu su četiri osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže.

U međuvremenu su kod Sirijca osumnjičenog za taj napad pronađeni materijali s islamističkim sadržajem.

Njemačka je posljednjih godina više puta bila metom terorističkih napada s islamističkom pozadinom. Godine 2016. islamist iz Magreba se zaletio kamionom u božićni sajam u Berlinu pri čemu je smrtno stradalo 12 osoba.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene