Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uhićen šef glavne islamističke mreže JI Azije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indonezijska policija objavila je u petak da je uhitila vrhovnog vođu organizacije Jemaah Islamiyah (JI), prve islamističke mreže jugoistočne Azije koja je počinila smrtonosne napade

Zarkasi (45), nazivan i Mbah, navodno se koristio s nekoliko
identiteta, a uhićen je na otoku Java zajedno sa zapovjednikom oružanog krila JI, Abuom Dujanom, objavio je dužnosnik antiterorističke postrojbe indonezijske policije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićen Ibrahim Jazdi U neredima u Iranu 15 mrtvih, uhićen šef oporbe Slika nije dostupna Uhićen Salvatore Coluccio Talijanska policija uhitila šefa kalabrijske mafije

"Zarkasi je nadzirao operacije JI u cijeloj Indoneziji", kazao je
zapovjednik Surya Dharma.

Jemaah Islamiyah, mreža radikalnih muslimana koja ratuje kako bi uspostavila kalifat na dijelu jugoistočne Azije, pretrpjela je velike udarce od 2002., jer su uhićene stotine njezinih pripadnika.

Uhićenje Zarkasija i Dujane moglo bi voditi k raspadu te tajne
organizacije, procjenjuju analitičari.

Indonezija je zadnjih godina bila poprištem nekoliko atentata koje su počinili radikalni muslimani, pripadnici organizacije JI.

Nakon niza napada na crkve za Božić 2000. godine, u kojima je ubijeno 19 osoba, Indonezija je pretrpjela stravičan napad na otoku Baliju 12. listopada 2002., s 202 žrtve, među kojima je bilo mnogo turista.

Slijedili su i drugi napadi, također na Baliju u listopadu 2005. (20 mrtvih), te u Džakarti u kolovozu 2003. (12 mrtvih u hotelu Marriot) i u rujnu 2004. kada je ubijeno 12 osoba pred veleposlanstvom Australije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene