Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorio vatru na božićnom sajmu

Ubojica iz Strasbourga traži se živ ili mrtav: "Nije bitno, najbolje bi bilo da ga pronađu što je prije moguće"

Apel policije građanima (Foto: Francuska policija)
Apel policije građanima (Foto: Francuska policija) Foto: Francuska policija
Stotine policajaca pretražuju istočnu Francusku u četvrtak u potrazi za bjeguncem koji stoji iza krvavih napada na Božićni sajam u Strasbourgu, gdje je usmrtio dvoje ljudi i još šest ostavio u kritičnoj borbi za život.

Francuska je odonda podigla stupanj sigurnosti na najvišu razinu, a policija je objavila i portret bjegunca Cherifa Chakatta, glavnog osumnjičenog koji je i prethodno bio na listi za promatranje kao potencijalna sigurnosna prijetnja.

Pročitajte i ovo Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Dvoje mrtvih i najmanje 13 ranjenih Krvavi napad u Strasbourgu: "Terorizam je još jednom pogodio Francusku, napadač je uzviknuo Allahu Akbar" Napad su Strasbourgu (Foto: AFP) NAPAD NA BOŽIĆNOM SAJMU Potresna svjedočanstva iz Strasbourga: "Čovjek je ležao na tlu, a oko njega krv i čahure metaka..."

Vlasti kažu da je 29-godišnjak razvio radikalni pogled na svoju vjeru dok je bio u zatvoru.

Više od 700 policajaca bilo je uključeno u drugi dan potrage, pretražujući Strasbourg, koji leži na zapadnoj obali rijeke Rajne, i ostale dijelove regije. Policija je ujedno i postavila kontrolne točke na granici s Njemačkom te ispituje osumnjičenikove suradnike.

Na novinarsko pitanje je li policiji naređeno da Chakatta uhvate živog ili mrtvog, glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux rekao je: "Nije bitno. Najbolje bi bilo da ga pronađu što je prije moguće."

Policiji su trebali mjeseci da uhvate Salaha Abdesalama, glavnog osumnjičenog za napade na Pariz 2015. godine, a pronašli su ga u stanu u Bruxellesu.

Svjedoci su rekli istražiteljima da je Chakatt vikao "Allahu Akbar" (Bog je velik) u trenutku kada je otvorio vatru na Božićnom sajmu, a ta je meta, prema pariškom tužitelju Remyju Heitzu, bila simbolična zbog vjerskih konotacija.

Chakattov policijski portret prikazuje bradatog muškarca sjevernoafričkog podrijetla te mu se vidi masnica od molitava na sredini čela. Chakatt ima 27 kaznenih presuda za krađu i nasilje te je proveo vrijeme u zatvorima u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Susjedi koji žive u istom stambenom kompleksu kao i Chakattova obitelj opisuju osumnjičenog kao običnog mladog momka koji se radije oblačio u trenirke za jogging negoli u tradicionalne muslimanske halje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene