Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je u petak ubojstvo palestinskog jednoipolgodišnjeg djeteta.


Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je u petak ubojstvo palestinskog jednoipolgodišnjeg djeteta na Zapadnoj obali, kazavši da nedostatak mirovnog procesa i izraelska politika nelegalnog naseljavanja dovode do ekstremističkih poteza i sa strane Palestinaca i sa strane Izraela.

Vezani članci Izrael raketirao Hamas Ne smiruje se sukob na Bliskom istoku: Izrael raketirao domove zapovjednika Hamasa, Palestina kaže da su to najsnažniji udari dosad Zračni napad na Gazu UN zabrinut zbog sukoba na Bliskom istoku: ''Taj bezumni ciklus prolijevanja krvi, terora i uništavanja mora odmah prestati''

Palestinski dužnosnici u petak su priopćili da je izraelska država "u potpunosti odgovorna" za smrt 18-mjesečnog djeteta u požaru koji su podmetnuli ekstremni židovski doseljenici na Zapadnoj obali, javio je BBC, ističući da je izraelski premijer oštro osudio taj "podli i zastrašujući" napad.

Četiri židovska doseljenika upala su u palestinsko selo Kafr Duma, u blizini Nablusa i podmetnuli požar u kući na ulazu u selo, a na zidove jedne od kuća napisali na hebrejskom "osveta" i nacrtali Davidovu zvijezdu.

"Neuspjeh da se učinkovito riješi pitanje nekažnjavanja ponovljenih djela nasilja doseljenika doveo je do još jednog strašnog incidenta u kojem je stradao nevin život. To se mora okončati", rekao je Banov glasnogovornik.

Zbog manjka novca pola milijuna palestinske djece neće u školu

Ban je zatražio od obje strane da učine sve kako nasilje ne bi dodatno eskaliralo.

"Ovo je teroristički čin u svakom pogledu. Država Izrael zauzima oštro stajalište prema terorizmu, bez obzira na počinitelje", napisao je premijer Benjamin Netanyahu u poruci na Twitteru.

Netanyahu je i nazvao palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa te osudio napad i poručio mu da je izraelskim snagama sigurnosti naređeno da "upotrijebe sva sredstva kako bi pronašli ubojice".

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), koja vlada Zapadnom obalom, priopćila je da "potpuno odgovornom za brutalnu likvidaciju" Alija Saada Dawabsha smatra izraelsku vladu.

Riječ je o najgorem napadu izraelskih ekstremista otkako je palestinski tinejdžer mučen do smrti u znak odmazde za ubojstvo tri Izraelca koje su prije godinu dana pogubili njihovi otmičari. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook