Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upetljan i Emmanuel Macron

Iscurile tisuće dokumenata: Popularni prijevoznik vrbovao političare kako bi mu pomogli izbjeći zakonske procedure

Politički skandal u Francuskoj. Britanskim novinama The Guardian dostavljene su tisuće dokumenata koji pokazuju kako je popularni prijevoznik Uber vrbovao političare u svijetu kako bi Uber progurali i pomogli mu izbjeći zakonske procedure. Jedan od njih je i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Pariz je bio prvi grad izvan Amerike u kojem se Uber proširio. Otpor tamošnjih taksista bio je snažan, nerijetko praćen i nasilnim uličnim prosvjedima. Ambiciozni bankar Emmanuel Macron taman je bio postavljen za ministra gospodarstva u vladi predsjednika Françoisa Hollandea.

Dokumenti koji su iscurili u britanski Guardian govore da je Macron tvrtku vidio kao velik potencijal za rast. Sastajao se s menadžerima i lobistima, a s predsjednikom uprave Ubera bio je odmah na "ti" te se s njim sastajao u Parizu i Davosu. Iako su i sudovi i parlament zabranili nelicenciranim vozačima da svoje usluge nude po mnogo nižim cijenama, Uber je i dalje tako radio kršeći zakon.

"Ako je stvarno postojao dogovor između gospodina Macrona i Ubera dok je bio ministar gospodarstva, makar parlament bi trebao provesti istragu o tome što se stvarno događalo. U ovome trenutku ne bih ga optuživao", rekao je Emeric Salmon, zastupnik u francuskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Europa vrije Jedva dišu na 43 stupnja: Ovo bi im mogao biti treći najdulji toplinski val od 1975.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja HGSS-a - 3 U HGSS-u se nagledali svega Hoće li se naplaćivati spašavanje neodgovornih pojedinaca? "Spuštali smo ih s klisure, a kad su se odmorili, opet su krenuli gore"

U tu mrežu prema dokumentim bila je upletena i bivša EU povjerenica za digitalnu agendu, Nizozemka Neelie Kroes. Navodno je potajno lobirala računajući na visoku menadžersku poziciju u Uberu nakon mandata. Europska komisija zbog toga od nje traži pojašnjenja o tom slučaju.

Dokumenti pokazuju da su nekadašnji šefovi Ubera osobno naređivali da se policiji zabrane pristupi računalima kompanije prilikom racija. Guardian je dokumente podijelio s međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara u 29 zemalja.

I dok se nova uprava Ubera od svega ograđuje, dokumenti pokazuju da je u lobističkom procesu između 2013. i 2017. godine – vrijednom 90 milijuna dolara na godinu – glavni cilj bio vrbovati utjecajne političare da pomognu toj američkoj tvrtki uništiti europsku taksi industriju. I Macron zacijelo nije jedini.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene