Taksi, ilustracija
Taksi, ilustracija Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Dvojica hrvatskih državljana, u dobi od 36 i 40 godina, osumnjičena su da su, kao odgovorne osobe tvrtke sa sjedištem u Dubrovniku, tijekom 2018. godine zaposlila 16 taksista. S njima su sklopili ugovor o radu, većinom na nepuno radno vrijeme.


36-godišnjak i 40-godišnjak zaposlili su u 2018. godini 16 osoba za uslugu prijevoza taksijem. Dio plaće uplaćivali su im na tekuće račune i za taj su dio uredno obračunavali i plaćali davanja državi.

Drugi dio plaće davali su im u gotovini na ruke. Taj dio njihova dohotka ovisio je o visini zarade koju su ostvarili, a na njih im nisu uplaćivali obvezna zakonska davanja.

Neslužbeno se doznaje da je dvojac zapošljavao taksiste za tvrtku Uber.

Dostavljači i taksisti, ilustracija Dostavljači i taksisti o radu preko aplikacija: "To je moderno ropstvo, proživio sam pakao. Biti pošten i je*en u Hrvatskoj ne ide"

Policija je utvrdila da su za povremeni prijevoz putnika angažirali još 26 osoba s kojima nisu sklapali ugovore o radu, nego su im dogovorenu naknadu davali u gotovini na ruke, također bez plaćanja poreza i prireza.

Svojim poslovanjem napravili su ukupnu štetu od 1,2 milijuna kuna. Policija je obojicu kazneno prijavila zbog neisplate dijela plaće, utaju poreza i carine, ali i povrede prava iz socijalnog osiguranja.

Splitski taksi, ilustracija Taksisti bijesni na Ministarstvo prometa: "Namjerno su nas prevarili? Usvojeni prijedlog izmjena zakona je samo kozmetika"

Portal DNEVNIK.hr već je pisao o iskustvu zaposlenika u tvrtkama koje posreduju između njih i internetskih platformi namijenjenih za usluge prijevoza taksijem i dostave.