Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio mještana ogorčen

Megaprojekt u Kosinjskoj dolini zbog kojeg sele i živi i mrtvi: "Ovo kako se sada radi je strašno"

U Kosinjskoj dolini krenuli su radovi na energetskom megaprojektu, za čije se potrebe mora premjestiti lokalno groblje. Mještani su ogorčeni, ali iz HEP-a kažu kako poslovi nastavljaju istom dinamikom.

Na području Kosinja krenuli su radovi na energetskom megaprojektu. Radi se o izgradnji hidroelektrane i akumulacijskog jezera, za čije se potrebe mora premjestiti lokalno groblje. Taj će megaprojekt igrati važnu ulogu u osiguravanju hrvatske energetske budućnosti.

Međutim, mještani su ogorčeni. "Teško je kad razmislite da se mi nećemo imati gdje vratiti, da nećemo ništa dobiti - a izgubit ćemo puno. Ovo kako se sada radi je strašno, nema nikakve komunikacije, ljudima isplaćuju nekakve sitnice...", rekao je Tome Fadljević iz Gornjeg Kosinja. Tome nije jedini kojem smeta projekt. "Nitko nas ništa ne pita - samo će nas iseliti kad se pobunimo", rekao je Zvonimir Živko.

Uživo iz Kosinja javilase novinarka Katarina Jusić, koja je o problemu pomirenja projekta i mještana razgovarala s Mihaelom Kurtešom, glavnim komunalnim djelatnikom zaduženim za ovaj projekt.

Bageri već stigli 

"Bageri i teška mehanizacija već rade u kosinjskoj dolini i groblje će uskoro postati veliko gradilište, s kojeg će se jedno po jedno grobno mjesto ekshumirati. Sve ovo bit će golemo jezero i mjesto megaprojekta hrvatske energetske budućnosti - za koju se do 2024. godine moraju iseliti i živi i mrtvi", rekla je Jusić.

Glavni i odgovoran službenik iz komunalnog gospodarstva općine Perušić Mihael Kurteš kaže da nastoje mještanima biti na usluzi. "Dio stanovništva je nezadovoljan od prije, naravno sad ih je još više kako je projekt započeo", rekao je.

"Nastojimo im biti na usluzi, pomoći im što više i biti nekakva tampon zona, koja će im pomoći u prilagodbi prilikom suradnje s HEP-om, odnosno rješavanju imovinsko-pravnih odnosa - i svih ostalih poslova koji se tiču općine Perušić".

Pročitajte i ovo PR Velika obljetnica 110 godina Hidroelektrane Kraljevac

Pročitajte i ovo Solarni paneli - 1 Svaka kuna je bitna Sve je više interesa za obnovljive izvore energije: Oni koji su im se ranije okrenuli, sada zbrajaju uštede

Ovo nije prvo groblje koje se za potrebe megaprojekta mora ekshumirati, ali kaže da nemaju problema s mještanima. "Pa, nemamo nikakvih problema s mještanima. Prošle godine smo imali prosvjede, ali to je demokratsko pravo svakog građanina", rekao je.

"Mi poslove nastavljamo obavljati istom dinamikom, u ovoj godini je plan riješiti groblja Mlakva i Poljan. 2023. godine u planu je ovo groblje, Gornji Kosinj, naravno sve u suradnji sa stanovništvom, odnosno s onima koji su poznati korisnici grobnih mjesta".

Pročitajte i ovo Naselje za turske radnike koji će graditi prugu do Mađarske - 2 Projekt vrijedan 2,5 milijardi Pored Križevaca niknulo novo naselje: Uskoro će u njemu živjeti stotine radnika iz Turske

Naposljetku, moli one nepoznate korisnike grobnih mjesta da se odazovu na pozive, kako bi ih mogli upisati i dogovoriti ekshumaciju. "Molim vas da se svi javite, da pokušamo doznati tko su nepoznati korisnici, da ih upišemo i da u suradnji s njima dogovorimo lokacije, gdje će se preseliti posmrtni ostaci njihovih pokojnika", rekao je Kurteš.

"Iz HEP-a su nam potvrdili da svi radovi idu po planu, prije nekoliko dana krenuli su radovi na cesti odnosno kanalu Bakovac i Lika. Kažu da je ovo projekt koji će, ne samo promijeniti prilike mještana nego i izgled ovog kraja. Bit će bolje prilike i za stočarsku i poljoprivrednu proizvodnju, ali i za razvoj turističkih i sportsko-rekreativnih djelatnosti uz buduće akumulacijsko jezero", dodala je Katarina Jusić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene