Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekstremistička organizacija Boko Haram, u zamjenu za oslobađanje zatvorenika, oslobodila je 82 djevojčice od njih 220 koje je ta teroristička skupina otela u travnju 2014. godine


Prije nekoliko sati jedan od nigerijskih ministara potvrdio je da su 83 djevojčice oslobođene. Međunarodni pokret Crvenog križa i švicarska vlada osigurali su oslobađanje djevojčica kroz pregovore koji su trajali nekoliko mjeseci.

Predsjednik Muhammadu Buhari primit će sve oslobođene djevojčice u glavnom gradu Abuji, ali nije objavljeno koliko je zatvorenika Boko Harama pušteno u zamjenu. Povjerljivi izvor iz vojske javio je kako će prije dolaska u glavni grad djevojčice ostati na medicinskom pregledu.

Otimanje je samo jedna od nečuvenih akcija koje je teroristička skupina Boko Haram izvršila u području sjeverne Nigerije. Ovo je već 8 godina od kada su počeli terorizirati na tom području i ni sada nema znakova da nehumane akcije prestaju.

Vezani članci Borci ISIL-a - 2 Muškarac iz BiH s tek rođenim sinom pobjegao u Siriju kako bi se borio za ISIS, oboje su poginuli Islamska država, ilustracija Islamska država u Iraku ponovno jača. "Vrlo su sofisticirani. Oni su sada kao Al-Kaida na steroidima"Prije tri godine oko 220 djevojčica oteto je iz njihove škole u večernjim satima, od tada je u samo jednoj akciji oslobođeno nekoliko njih, a pregovori traju od ljeta 2016.

Boko Haram zakleo se 2015. godine na vjernost ISIS-u, no čini se kako se kolacijima počinje raspadati, što je pripomoglo oslobađanju prve 21 djevojke u listopadu 2016. Dotad su zabilježeni tek sporadični slučajevi u kojima su neke djevojčice uspjele pobjeći. Njihova potresna svjedočanstva pokazala su svu grozotu Boko Harama.Iako su djevojčice iz škole u Chiboku najpoznatiji slučaj, Boko Haram je oteo više tisuća odraslih i djece, čiji su slučajevi često zanemareni.

Ova ekstremistička organizacija do sada je ubila preko 20 tisuća ljudi te je natjerala u izbjeglištvo skoro 2 milijuna kada su u sjevernoj Nigeriji pokušali uvesti Islamski kalifat.