Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan kad je Boko Haram shvaćen ozbiljno

Prošlo je godinu dana: Hoće li 200 otetih učenica ikad biti pronađeno?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari izjavio je u utorak da će poduzeti sve za oslobađanje više od 200 učenica koje su oteli militanti Boko Harama prije godinu dana, ali je priznao da je pitanje hoće li one ikada biti pronađene.

Otmica učenica srednje škole u Chiboku na sjeveroistoku Nigerije u travnju prošle godine privukla je međunarodnu pozornost na humanitarnu krizu proizašlu iz nastojanja militantne islamističke skupine Boko Harama da uspostavi kalifat u toj multivjerskoj zemlji, najvećem afričkom proizvođaču nafte.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najmanje 333 učenika Boko Haram odgovoran za otmicu stotina nigerijskih učenika: "Udarao me neprestano. Na kraju me pustio da zaostanem, pa sam iskoristio šansu i pobjegao" Napad u Nigeriji (Foto: AFP) Sumnja se na Boko Haram Ubijeni nakon povratka sa sprovoda: Najmanje 65 mrtvih u islamističkom napadu u Nigeriji

Očekuje se da će se u utorak održati mimohod u prijestolnici Abuji u povodu godišnjice masovne otmice.

Buhari, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima prije dva tjedna, rekao je da će njegova administracija učiniti sve kako bi porazila Boko Haram.

Boko Haram u brutalnom ubilačkom pohodu: Motornom pilom ljudima odrubljivali glave

"Ne znamo mogu li djevojke iz Chiboka biti spašene. I dalje nije poznato gdje se one nalaze. Koliko god bih to želio, ne mogu obećati da ćemo ih uspjeti pronaći", kazao je.

"Moja vlada će učiniti sve što je u njezinoj moći da ih vrati kući", rekao je taj bivši vojni čelnik. Dodao je da će njegov pristup tom problemu biti drukčiji od onog predsjednika Goodlucka Jonathana, koji je bio kritiziran zbog spore reakcije na otmicu.

Amnesty International objavio je u utorak da je Boko Haram od početka 2014. oteo najmanje 2.000 nigerijskih žena i djevojčica, od kojih su mnoge seksualno zlostavljane ili obučavane za borbu, a neke su ubijene zbog neposluha.

Izvješće na 90 stranica, objavljeno na godišnjicu otmice više od 200 učenica, Amnesty temelji na desecima razgovora s očevicima i ženama koje su uspjele pobjeći.

Otmica i video snimka na kojoj su otete učenice odjevene u tamne hidžabe, a koja se pojavila ubrzo nakon otmice, izazvale su bijes međunarodne zajednice. Međutim, većina djevojčica i dalje se vodi kao nestala, unatoč obećanjima Zapada da će pomoći u potrazi za njima i pokušaju Čada da dogovori njihovo puštanje na slobodu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene