Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAOS RATA

U paklu Azovstala bore se i četvorica Hrvata: "Bojim se scenarija Ovčare"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruske snage tvrde da je Mariupolj pao. U paklu čeličane u kojoj je mnogo ukrajinskih civila i vojnika navodno se nalaze i četvorica Hrvata.

Predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je naredio ruskoj vojsci da odustane od planova za napad na čeličanu Azovstal u ukrajinskome lučkom gradu Mariupolju i rekao da umjesto toga želi da čeličana bude hermetički blokirana.

Rusi tvrde da se u čeličani nalazi 2000 ukrajinskih boraca, dok ukrajinski čelnici tvrde da je u bunkerima oko 1000 civila, ponajviše žena, staraca i djece. U podzemlju čeličane nalaze se i ukrajinski branitelji. 

Mariupolj je pred padom, a Slobodna Dalmacija navodi da se među braniteljima u kompleksu čeličane Azovstal nalaze najmanje četvorica Hrvata i to jedan Dalmatinac i tri Slavonca.

Oni se u Mariupolju bore na strani pukovnije Azov, a prema riječima sugovornika Slobodne Dalmacije, bivšega profesionalnog hrvatskog vojnika i pripadnika specijalnih postrojbi, koji je s njima u kontaktu bio posljednji put prije tri dana, "došlo je do blokade svih vijesti od naših gore i nije dobro...", kaže sugovornik. 

"Naš Toni iz Dalmacije javio mi se prije tri dana, on je zapovjednik desetine u Azovu. Napisao mi je da su on i još trojica naših u tunelima Azovstala i da su ostali na minimalnoj municiji, da otimaju od mrtvih Rusa kako bi se imali čime boriti. Od tada ni glasa od njih, bojim se scenarija Ovčare", rekao je sugovornik koji strahuje da bi se u Mariupolju mogao dogoditi stravičan pokolj nalik onome u Vukovaru u noći između 20. i 21. studenoga 1991. godine.

Tada su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubili dvije stotine hrvatskih branitelja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice.

Strahuje se od scenarija Ovčare

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio je kako je Mariupolj pao. Vladimir Putin mu je čestitao na uspjehu te objavio kako je odustao od napada na čeličanu Azovstal, ali i izdao naredbu da "ni muha ne smije izaći".

Sugovornik strahuje od scenarija Ovčare. 

"Toni i ovi Slavonci su u Mariupolju, bojim se da neće dobro proći jer su kadirovci (čečenski borci koji se bore za Ruse pod vodstvom Ramzana Kadirova - op.a.) nabrušeni na njih, kao i ovi iz GRU-a (vojna obavještajna služba Ruske Federacije - op.a.). Rekao je da ima puno civila u tunelima, a nemaju ni hrane ni vode, o streljivu ne treba ni govoriti...

Pročitajte i ovo Grad Zalisija na sjeveru Ukrajine 57. DAN INVAZIJE Pronađene nove masovne grobnice u Ukrajini: "Ubijeno je više od 20.000 civila". Oglasili se Rusi o britanskim zarobljenicima

Ostala naša ekipa je oko Kijeva i Donbasa, bar nisu u okruženju... Nije mi jasno zašto su ovi azovci ljuti na Volodimira Zelenskog, evo nekoliko dana nemam kontakte s njima, mislim na naše", kaže  nekadašnji vojni specijalac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 40 DANA OTKAD JE POGINUO Rusi mu mahnuli pa ga zvjerski strijeljali: "Pucali su na Jeliseja dok je s mamom i trogodišnjim bratom pokušao pobjeći"

O uzroku eventualne ljutnje pripadnika pukovnije Azov prema ukrajinskom predsjedniku može se samo nagađati, no opet se nameće paralela s Vukovarom.

Tada je novinar Siniša Glavašević, kao jedan od simbola otpora velikosrpskoj agresiji, otvoreno u jednom od svojih posljednjih javljanja optužio tadašnju hrvatsku vlast da je odgovorna za pad Vukovara.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene