Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvrt Lavapiés

VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine

Policijsko nasilje
Policijsko nasilje Foto: Getty Images
U Madridu snimljeno policijsko nasilje prema dvojici crnaca. Njihovo ponašanje izazvalo je bijes ljevičarskih antirasističkih stranaka.

Na društvenim mrežama pojavio se video koji prikazuje dvojicu policajaca kako tuku dvojicu nenaoružanih muškaraca i agresivno postupaju s njima u glavnome gradu Španjolske, Madridu.

Na snimci je vidljivo kako je jedan policajac pribio jednog od muškaraca na tlo, dok je drugi policjac, čini se, dvaput udario muškarca palicom, a potom zgrabio i udario šakom drugog muškarca koji je stajao pored njih.

 

 

Izvor iz policije rekao je novinskom portalu Europa Press da su dvojica muškaraca uhićeni zbog nepoštivanja autoriteta, da su bili nasilni prema policajcima te da je jedan od policajaca i ozlijeđen. Prema izvoru, kod jednog od uhićenih pronađena je i droga.

  Pročitajte i ovo Zabava na Šri Lanki Dobio uvrede i prijetnje Organizirao zabavu za bijelce pa morao napustiti zemlju: "Nikada nismo podržavali i nećemo podržavati razne rasističke izjave"

Antirasistička kampanja

"Ovo je još jedan prmjer kako se snage državne sigurnosti ponašaju u Lavapiésu", napisala je grupa SOS Racismo kao odgovor na snimku.

"Svi koji žive u ovoj četvrti znaju da je ovakvo ponašanje često, ali nitko ništa ne poduzima", dodali su u objavi.

Ljevičarski političari zatražili su da se oglasi Ministarstvo unutarnjih poslova. Jedna od njih je i Isabel Serra iz stranke Podemos.

"Ovo je rasizam", napisala je u svojoj objavi. 

 

 

Oglasio se i glasnogovornik ljevičarske koalicije Sumar, Íñigo Errejón koji je od Ministarstva unutarnjih poslova zatražio objašnjenje je li pokrenuta istraga protiv policajaca. "Koje će mjere biti poduzete kao odgovor na žalbe građana u vezi policijske agresije protiv migranata u četvrti Lavapiés?", napisao je u objavi na mreži X.

Nakon incidenta, u nedjelju, stotine ljudi okupile su se u četvrti Lavapiés i protestirali potiv policijskog nasilja i institucionalnog rasizma pozivajući Vladu da se ozbiljnije uhvati u koštac s rasizmom te da od policije zahtijeva transparentnost, piše Guardian.

Ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak je priopćilo da incident istražuje Nacionalni ured za ljudska prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene