Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestala djevojčica

Prva izjava Dankina oca nakon nestanka djevojčice: Poslao tri poruke - o Danki, policiji i svojoj obitelji

Aktualno Galerija Danka Ilić Danka Ilić Foto: DNEVNIK.hr Danka Ilić Danka Ilić Foto: Društvene mreže/Screenshot Nestala djevojčica Danka Nestala djevojčica Danka Foto: Nova.rs/Instagram/Facebook/Screenshot Je li ovo nestala djevojčica Danka? Je li ovo nestala djevojčica Danka? Foto: Facebook/Screenshot +12 Interpol pokrenuo potragu Galerija 1/17 >>
Potraga za nestalom Dankom Ilić (2) iz Bora u Srbiji ušla je u sedmi dan. Najnoviji trag koji se analizira i provjerava je video snimljen u Beču, na kojem se nalazi djevojčica koja sliči Danki. U potragu se uključio i Interpol, koji je raspisao žutu potjernicu za djevojčicom.

 

  •  sedmi je dan potrage za nestalom djevojčicom Dankom

  • čeka se analiza videa iz Beča na kojem je možda snimljena Danka

  • Interpol raspisao potragu za Dankom

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:05 "Samo želim da se moja kći  vrati kući živa i zdrava! Policija radi svoj posao i ja njima vjerujem. Mi kao obitelj ćemo se oglasiti kada se sve ovo završi", rekao je Dankin otac za Blic.

19:50 Kriminalist Branko Lazarević komentirao je za Dnevnik Nove TV snimku iz Beča: "Ova djevojčica u Austriji ima dudu. Danas se u moderno vrijeme može mnogo toga odrediti i pomoću očiju. Parametri lica, sve te komponente onoliko koliko je dijete snimljeno". Ključno je, kaže, to što je majci trebalo sat i 15 minuta da javi policiji da je dijete nestalo". Bivši policajac kaže da je teško reći je li na videu s dvije Rumunjke Danka Ilić.

"Koliko mi se čini s mjesta nestanka djeteta do granice treba 45 minuta vožnje što znači policija kada je zaprimila vijest curica je mogla biti u nekoj drugoj državi", rekao je Lazarević. 

18:45 "Sigurno je to da se Danka ne nalazi na terenu koji je pretražen. Mnogo je toga nejasno, kako se dijete tu našlo, kako se izgubilo, kako je moguće da nije bilo auta i slično. To su pitanja na koja nemam odgovor. Teren je detaljno pretražen, netko nešto mora znati. Ovo je unaprijed planirano, unaprijed smišljeno. Taj uzrast od dvije godine je ključan, mjesto nestanka je čudno, sve pokazuje da je morao postojati plan da se ovako nešto dogodi", rekao je Igor Jurić iz beogradskog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, piše Blic. 

17:10 Ujak nestale Danke u policiji se zadržao oko dva sata.

"Sad sam bio u policiji. Nemojte molim vas, djeca mi žive tu i uplašena su. Rekao sam u policiji kratko što sam imao ", rekao je ujak Danke Ilić za Republiku nakon što se vratio sa saslušanja.

17:00 Ministarstvo unutarnjih poslova Crne Gore apeliralo je na svoje građane da, ako raspolažu korisnim informacijama o nestaloj Danki Ilić kontaktiraju podgorički Interpol. Objavili su i opis Danke: "Djevojčica starosti dvije godine ima smeđu kosu i smeđe oči, visoka je 85cm, a u vrijeme nestanka, na sebi je imala maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste hlače i crne tenisice".

13:40 Glasnogovornik bečke policije Markus Dittrich izjavio je, prenosi Nova.rs, da je problem način na koji je video na kojem je djevojčica koja sliči nestaloj Danki Ilić došao do policije.

"Svjedok je video poslao e-mailom srpskoj policiji, pa je srpska policija kontaktirala austrijsku. Izgubljeno je dosta vremena", poručila je bečka policija, dodavši da se radi o 10 sati.

Dopisnica RTS-a iz Beča kaže da nije problem za policiju pronaći te dvije osobe ako su u Beču, ali da postoji mogućnost da su već otišle za Mađarsku ili Rumunjsku.

Detalje o istrazi koja je u tijeku Dittrich nije mogao otkriti. Reporterka RTS-a i ističe da je srpski veleposlanik u Beču zadovoljan suradnjom s bečkom policijom, ali da se u Beču svi boje da se s "previše nepouzdanih informacija i podgrijavanjem" ne pogoršaju stvari.

13:20 Zašto žuta potjernica za Dankom? Žuta potjernica, koja je izdana za Dankom Ilić (2), služi za lociranje nestale ili identificiranje osobe koja se ne može samoidentificirati.

11:40 Ujak Danke Ilić Stefan Dragomirović došao je danas oko 11 sati u policijsku postaju u Boru gdje daje izjavu povodom nestanka malene Danke Ilić (2).

11:00 Srpski portal Blic napravio je analizu podudarnosti fotografija djevojčice sa snimke s Dankinim fotografijama koje je objavljivala njezina majka na društvenim mrežama, a sličnost je velika. 

10:35 Srpska policija koja u punom kapacitetu radi na rasvjetljavanju nestanka Danke Ilić gotovo da je isključila mogućnost da je dvogodišnja djevojčica nasumično oteta, otkriva Informer. Kako objašnjava izvor iz istrage, nakon što je objavljena snimka djevojčice iz Beča koja podsjeća na malu Danku, policija je proširila istragu jer svi raspoloživi podaci ukazuju na to da je Danka oteta i prebačena preko granice.

"Gotovo da je isključena mogućnost nasumične otmice. Pretpostavlja da se da je netko ciljao malu Danku za otmicu i da je taj neko osoba iz neposrednog okruženja nestale djevojčice", kaže izvor za Informer.

10:20 Policija i vatrogasci danas će pretražiti divlje odlagalište otpada na Starom banjskom putu, potvrđeno je za portal Nova.rs. Iako se nije pojavio nijedan novi trag vezan za odlagalište, ovaj dio terena pretražuje se u nastavku istrage.

"Pored detaljnog analiziranja snimke djevojčice iz Beča s dvije državljanke Rumunjske, policija nastavlja i s terenskim radom u Banjskom polju", navodi Informeru izvor upoznat s detaljima istrage.

08:30 Na snimci koju je u Beču snimio Srbin koji živi i radi u tom gradu, a na kojem se vidi djevojčica za koju se sumnja da bi mogla biti nestala Danka, vide se i dvije žene. Austrijska policija pokrenula je istragu, pa se osim za djevojčicom traga i za ženama sa snimke za koje se sumnja da su državljanke Rumunjske.

"Oko 20 sati sam izašao sa stanice metroa i ugledao sam dijete koje se otima i viče. Prvo sam promatrao, a zatim sam počeo snimati. Sve se događalo na jednoj stanici tramvaja. S djetetom su bile dvije žene koje su međusobno pričale na rumunjskom. Dozivale su dijete nekim imenom, nisam razumio kojim, ali se djevojčica uopće nije odazivala", naveo je u e-mailu Srbin iz Beča koji je tada policiji u Beogradu poslao i snimku djeteta u bijelo-rozoj jakni s dudom u ustima, a pored koje je Nike putna torba zeleno-plave boje, piše Blic.  

Predsjednik Srpskog kulturnog centra u Beču Saša Božinović ukazao je na jednu nelogičnost sa snimke koja se jučer pojavila i na kojoj se vidi djevojčica koja podsjeća na Danku.

"Čudno je što je dijete bez kolica. Ovdje se nijedno dijete ne vozi bez kolica i majke ne puštaju djecu da hodaju po stanici, sve majke iz našeg Centra su ukazale na tu nelogičnost", rekao je Božinović, a prenosi Blic.

07:50 "Ispričat ću vam sad pravu istinu i sve što se zapravo dogodilo toga dana. Rijetko što što iznijeto u medije je točno. Zato, krenimo redom", ovim riječima Stefan Dragomirović, brat Ivane Ilić, Dankine majke, počinje priču o kobnim minutama u kojima je 26. ožujka u Banjskom polju kod Bora nestala djevojčica koju sada traži cijela Srbija, ali i dio Europe.

"Danka se na toj fotografiji nalazi 30 metara dalje od brata i majke, blizu sijena i cjepanica u dvorištu kuće. Možda se neko sakrio iza i pričekao pravi trenutak. To je posljednja fotografija koja se nalazi u mobitelu moje sestre i slikana je u 13:20 sati", kaže ujak nestale djevojčice Danke Stefan Dragomirović, koji je reporterki Blica pokazao posljednju fotografiju snimljenu kobnog dana.

Dankin ujak tvrdi da je djevojčica tog dana i ranije jednom pokušala otići iz vidokruga majke, ali ju je majka uspjela pozvati i vratiti blizu sebe. Ponovno je ispričao i kako je bilo potrebno samo nekoliko sekundi, u kojima je njegova sestra otišla do auta starijem sinu donijeti vodu, u kojima malene više nije bilo.

Dragomirović tvrdi i da nije točno da je u tom trenutku, kada je njegova sestra odvela djecu u šetnju, padala obilna kiša u Banjskom polju.

"Kao što možete vidjeti po ovim slikama (daje slike na uvid), vani je bilo sunčano, tek poslije je pala kiša. Tako da ne znam zašto optužuju moju sestru da je vodila djecu po kiši van i da im je to sumnjivo", kaže ujak Danke Ilić i dodaje da Dankina majka, nakon što joj je kćer nestala, nije odmah digla uzbunu jer je vjerovala da je Danka negdje u blizini i da će je sama pronaći.

Dragomirović je komentirao i navode koji sugeriraju da je sumnjivo što je majka baš tog dana slikala Danku u stvarima u kojima je nestala.

"Moja sestra voli svoju djecu, njena galerija je puna slika njene djece. Ne vidim da je bilo što tu čudno", kaže Stefan Dragomirović.

06:00 Interpol je u nedjelju raspisao potragu za nestalom Dankom Ilić (2). Za: nestalom djevojčicom iz Bora na snazi je žuta obavijest, a ona predstavlja međunarodnu objavu za pronalaženje nestalih.

Kako piše na stranicama Interpola, djevojčicu možete prepoznati po visećoj bradavici ušne školjke na lijevom uhu, kao i madežu nepravilnog oblika na lijevoj nadlaktici, blago tamne boje.

Pročitajte i ovo Igor Jurić - 2 Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Jurić za Dnevnik Nove TV: "Postoji osnovana sumnja da je dijete izvan zemlje. Ovo je nada i slamka spasa"

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Dankini roditelji nakon razgovora napustili policijsku postaju: Jedan detalj upao je u oči

Pročitajte i ovo Potraga za nestalom djevojčicom Dankom - 3 Za Dnevnik Nove TV Sigurnosni stručnjak o istrazi nestale djevojčice Danke: "Majka će morati objasniti zašto je to napravila"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene