Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbi koji žive u Sloveniji u nedjelju su protestirali protiv proglašenja neovisnosti Kosova, okupivši se popodne ispred pravoslavne crkve u centru Ljubljane na skupu koji su organizirala njihova društva u Sloveniji.


Prema ocjenama organizatora, protestu je prisustvovalo oko 2.000 sudionika koji su transparentima i skandiranjem isticali da je "Kosovo srce Srbije" i da je "Srbiji silom otet dio njezina teritorija". Mnogi su bili umotani u srpske zastave ili su ih nosili iznad glava.

Vezani članci Hrvatska vojska - 2 Nove tenzije na relaciji Zagreb - Beograd: "Njih smeta sve, oni i dalje drže svoju javnost u nekoj polutenziji. Albanska većina na Kosovu priznata je od skoro cijelog EU-a" Koronavirus Rodbinu uvjerio da ona ne želi razgovarati s njima: Šest godina skrivao majčinu smrt i dizao njezinu mirovinu

Neki od govornika pozvali su slovensku politiku da ne prizna neovisnost Kosova, ističući da je do priznanja pojedinih država došlo pod američkim pritiskom i da se Kosovo Srbiji "silom" otima.

Prosvjed Srba je trebao biti održan prošle nedjelje, ali je odgođen zbog smrti bivšeg predsjednika Janeza Drnovšeka.

Prema procjenama policije koja je u vrijeme prosvjeda jakim snagama štitila zgradu američkog veleposlanstva koje se nalazi nedaleko pravoslavne crkve, ali i obližnju zgradu parlamenta, te vlade i predsjedništva, na prosvjedu je bilo oko tisuću sudionika koji su se mirno razišli dva sata nakon početka skupa.

O priznanju Kosova kao neovisne i samostalne države slovenski parlament odlučivat će u srijedu u na izvanrednoj sjednici.