Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Ljubljani prosvjed Srba protiv neovisnosti Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbi koji žive u Sloveniji u nedjelju su protestirali protiv proglašenja neovisnosti Kosova, okupivši se popodne ispred pravoslavne crkve u centru Ljubljane na skupu koji su organizirala njihova društva u Sloveniji.

Prema ocjenama organizatora, protestu je prisustvovalo oko 2.000 sudionika koji su transparentima i skandiranjem isticali da je "Kosovo srce Srbije" i da je "Srbiji silom otet dio njezina teritorija". Mnogi su bili umotani u srpske zastave ili su ih nosili iznad glava.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Neki od govornika pozvali su slovensku politiku da ne prizna neovisnost Kosova, ističući da je do priznanja pojedinih država došlo pod američkim pritiskom i da se Kosovo Srbiji "silom" otima.

Prosvjed Srba je trebao biti održan prošle nedjelje, ali je odgođen zbog smrti bivšeg predsjednika Janeza Drnovšeka.

Prema procjenama policije koja je u vrijeme prosvjeda jakim snagama štitila zgradu američkog veleposlanstva koje se nalazi nedaleko pravoslavne crkve, ali i obližnju zgradu parlamenta, te vlade i predsjedništva, na prosvjedu je bilo oko tisuću sudionika koji su se mirno razišli dva sata nakon početka skupa.

O priznanju Kosova kao neovisne i samostalne države slovenski parlament odlučivat će u srijedu u na izvanrednoj sjednici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene