Indonezijski parlament usvojio je u utorak sveobuhvatni novi kazneni zakon, koji, među ostalim, kriminalizira seks izvan braka. Kritičari upozoravaju da je riječ o ozbiljnom ugrožavanju ljudskih prava.

Galerija Izbori u Indoneziji, ilustracija (Foto: AFP) Indonezija: Ilustracija - 1 Indonezija: Ilustracija - 2 +2 Indonezija: Ilustracija - 3

Kao što je prethodno najavljeno, a unatoč protivljenju kritičara, u Indoneziji je donesen novi kazneni zakon, koji se odnosi čak i na turiste. Njime se kriminaliziraju izvanbračna zajednica, seks prije braka, vrijeđanje predsjednika ili izražavanje stavova suprotnih nacionalnoj ideologiji.

Zakon koji je do utorka bio na snazi donesen je prije stjecanja neovisnosti 1945. godine, pa su zastupnici koji su donosili novi zakon to pokušali prikazati kao raskid s kolonijalnom prošlošću.

"Stari kodeks pripada nizozemskom nasljeđu... I više nije relevantan", rekao je zastupnik Bambang Wuryanto, koji je vodio parlamentarnu komisiju zaduženu za reviziju zakona, prenosi CNN.

Spašavanje nakon potresa koji je pogodio Indoneziju Katastrofalne posljedice potresa u Indoneziji: Preminulo 268 ljudi, među njima velik broj djece

Država je posljednjih godina doživjela porast vjerskog konzervativizma. Strogi islamski zakoni već se provode u dijelovima zemlje, uključujući poluautonomnu pokrajinu Aceh, u kojoj su zabranjeni alkohol i kockanje. U regiji se također odvijaju javna bičevanja za niz prijestupa, uključujući homoseksualnost i preljub.

Novi zakon trebao je biti usvojen još 2019., ali je odgođen uslijed masovnih prosvjeda. Uoči glasovanja u utorak skupine za ljudska prava i kritičari upozorili su da će novi zakon nerazmjerno utjecati na žene i dodatno ograničiti ljudska prava i slobode u zemlji.

Eruptirao vulkan u Indoneziji - 2 Brojni poginuli i nestali u erupciji vulkana, u tijeku potraga: "Bilo je potpuno mračno i zastrašujuće"

Istraživač organizacije Human Rights Watch iz Indonezije Andreas Harsono upozorio je da će zakon omogućiti dodatne napade na manjinske skupine, koje bi sad mogle biti progonjene samo na osnovu svoje vjerske pripadnosti.

"Opasnost represivnih zakona nije u tome što će se široko primjenjivati, već u tome što pružaju put za selektivnu provedbu. Ateiste bi se moglo procesuirati i voditi na duge zatvorske kazne", rekao je.

Prema zakonima, seks izvan braka nosi potencijalnu jednogodišnju zatvorsku kaznu, a zločin bogohuljenja, koji je već upisan u indonezijske knjige, sada bi mogao dovesti do petogodišnje zatvorske kazne.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju