Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U banjalučkom prigradskom naselju Barlovci nepoznati su počinitelji ubili povratnika Hrvata, Ivana Bartulovića (67), izjavio je u petak za Radio Herceg Bosne dopredsjednik Republike Srpske (RS) Davor Čordaš.


Bartulović je umro u četvrtak navečer nakon što je pretučen, rekao je Čordaš. 

Vezani članci Slika nije dostupna Polugola Karleuša zasjenila Rozgu na Oskaru popularnosti Slika nije dostupna Dodik pozvao Hrvate da se vrate i zajamčio im sigurnost

On je zamjerio Ministarstvu unutarnjih poslova RS i medijima u tom entitetu što šute o tom ubojstvu Hrvata povratnika, te je izrazio nadu da će počinitelji biti pronađeni i kažnjeni.

"Vjerujem da ovo ubojstvo neće obeshrabriti i ono malo Hrvata na banjalučkom području koji su ostali u svojim domovima", rekao je Čordaš.

Gradski odbor HDZ-a 1990. u Banjoj Luci zatražio je od nadležnih institucija Republike Srpske žurno pronalaženje počinitelja ubojstva Ive Bartulovića, izrazivši istodobno zabrinutost zbog šutnje lokalnih medija, vlasti i policije o tom zločinu.

"Ovo ubojstvo uznemirilo je malobrojne povratnike u Republiku Srpsku i banjalučku regiju", navodi se u priopćenju banjalučkog gradskog odbora HDZ-a 1990.

"U proteklom ratu, u razdoblju od 1991. do 1995. godine u Banjoj Luci je na sličan način, kod svojih kuća, mučki ubijeno oko 1.000 nesrba, a u široj regiji više od 10.000 za što do danas nitko nije odgovarao", stoji u priopćenju.

I Hrvatska stranka prava BiH (Đapić-Jurišić) najoštrije je osudila ubojstvo Hrvata povratnika. 

"To ubojstvo je posljedica ozračja koje je u Republici Srpskoj stvoreno protiv nesrba", navodi se u priopćenju HSP BiH. Dodaje se da to ubojstvo potvrđuje da je nužna reforma
policije u BiH, odnosno ukidanje entitetske policije Republike Srpske i stvaranje državne policije u BiH koja ne bi prešućivala takva ubojstva.