Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Austriji na izbore već sa 16 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrija je u utorak postala prva europska zemlja koja je uvela opće pravo glasa sa 16 godina, nakon što je parlament izglasao zakon koji reformira izborni sustav.

Socijaldemokratski kancelar Alfred Gusenbauer, kome je snižavanje dobne granice za glasanje bilo jedno od izbornih obećanja prošle jeseni, bio je zadovoljan rezultatom glasanja u parlamentu. On je također naglasio da će se "sada politika morati više baviti zahtjevima mladih".

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

Bivši konzervativni kancelar Wolfganag Schuessel, čija je stranka u vladinoj koaliciji sa socijaldemokratima, naglasio je "pionirski
pothvat" Austrije koja daje pravo glasa 16-godišnjim biračima.

Sve stranke, osim krajnje desnice FPOE, odobrile su te reforme koje predviđaju i produženje mandata parlamenta na pet godina, umjesto dosadašnje četiri, kao i dopisno glasanje u Austriji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene