Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrija je u utorak postala prva europska zemlja koja je uvela opće pravo glasa sa 16 godina, nakon što je parlament izglasao zakon koji reformira izborni sustav.


Socijaldemokratski kancelar Alfred Gusenbauer, kome je snižavanje dobne granice za glasanje bilo jedno od izbornih obećanja prošle jeseni, bio je zadovoljan rezultatom glasanja u parlamentu. On je također naglasio da će se "sada politika morati više baviti zahtjevima mladih".

Vezani članci Poplave u Austriji Dramatične snimke bujica stižu iz Austrije, Merkel zatečena onim što je vidjela u svojoj zemlji: "Njemački jezik nema riječi..." Poplave u Njemačkoj Nove poplave pogodile Njemačku i Austriju i dalje raste broj poginulih: "Ceste i mostovi moraju biti brzo popravljeni''

Bivši konzervativni kancelar Wolfganag Schuessel, čija je stranka u vladinoj koaliciji sa socijaldemokratima, naglasio je "pionirski
pothvat" Austrije koja daje pravo glasa 16-godišnjim biračima.

Sve stranke, osim krajnje desnice FPOE, odobrile su te reforme koje predviđaju i produženje mandata parlamenta na pet godina, umjesto dosadašnje četiri, kao i dopisno glasanje u Austriji.