Zračna baza Incirlik u Turskoj (Foto: AFP)
Zračna baza Incirlik u Turskoj (Foto: AFP)

Oko 7000 turskih interventnih policajaca u kamionima i oklopnim vozilima u noći sa subote na nedjelju okružilo je NATO-ovu zračnu bazu Incirlik u jugoistočnoj Turskoj.


Turski ministar vanjskih poslova Omer Celik kazao je kako je riječ o 'sigurnosnoj provjeri', ali bez obrazloženja kakvoj i zašto baš sada. Istovremeno, pojavile su se i spekulacije o novom pokušaju vojnog udara. Naime, turski dnevni list Hurriyet ranije je izvijestio kako je policija u Adani dobila dojavu o novom pokušaju vojnog udara te da su njihove snage odmah alarmirane.

Ulaz u NATO bazu u blizini grada Adane je zatvoren. Na fotografijama svjedoka oko baze jasno se vide naoružani policajci i oklopna TOMA vozila.

'Ovo je bila sigurnosna provjera. Ništa loše se ne događa', 'tvitao' je Celik iz Adane.


Pristalice turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u četvrtak su održali prosvjed za zatvaranje baze uzvikujući protuameričke parole optužujući SAD da stoje iza pokušaja vojnog udara 15. srpnja tijekom kojeg je ubijeno 270 osoba. Turska od Amerike traži izručenje Fethullaha Gulena, za kojeg Erdogan tvrdi da je na čelu vojnog udara, piše RT.