Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novinari osuđeni

Turski novinari osuđeni zbog povezanosti s vojnim pučem

Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock
Turski sud je izrekao zatvorske kazne u trajanju i od po deset godina za više novinara zbog povezanosti s neuspjelim vojnim pučem u srpnju 2016., izvijestila je organizacija Amnesty International u petak.

Protiv trideset novinara i menadžera u sada ugašenom listu Zaman, smatranim medijem klerika Fethullaha Gülena koji se nalazi u SAD-u, sudski je proces pokrenut dva mjeseca nakon pokušaja državnog udara.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Velika čistka Erdogan objavio sastav nove vlade: Samo dva ministra preživjela su velike promjene Prosvjed \'Majke subotom\' (Foto: AFP) Neće odustati od prosvjeda Turska zabranila tihi prosvjed majki koji se održava već 23 godine: "To je jedan od najstarijih pokreta neposluha"

Ankara optužuje Gülena, koji je svojevoljno otišao u egzil u SAD 1999., za poticanje na neuspjeli državni udar. On niječe bilo kakvu upletenost.

U petak je sud osudio istaknute novinare Şahina Alpaya i Alija Bulaca na osam godina i devet mjeseci zatvora zbog "članstva u terorističkoj organizaciji", a Mumtazer Turkone i Mustafa Unal osuđeni su 10 godina i šest mjeseci zatvora, izvijestila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International. Novinari odbacuju optužbe.

Nakon 20 mjeseci u zatvoru Alpay je u ožujku pušten u kućni pritvor nakon što je turski ustavni sud dva puta presudio da su njegova prava prekršena dok je bio pritvoru i zatražio njegovo puštanje.

Turske su vlasti zatvorile i formalno optužile za veze s državnim udarom 77000 osoba, objavio je ministar unutarnjih poslova u ožujku. Nakon neuspjelog puča također su zatvorile 130 medija.

Turski predsjednik Erdogan je ustvrdio da su neki novinari podržavali teroriste svojim pisanjem i rekao da je obračun s njima bio potreban kako bi se osigurala stabilnost u Turskoj.

Kritičari tvrde da Erdogan tim obračunom nastoji ugušiti oporbu i osnažiti svoj nadzor nad vlašću. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene