Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Turski sud je izrekao zatvorske kazne u trajanju i od po deset godina za više novinara zbog povezanosti s neuspjelim vojnim pučem u srpnju 2016., izvijestila je organizacija Amnesty International u petak.


Protiv trideset novinara i menadžera u sada ugašenom listu Zaman, smatranim medijem klerika Fethullaha Gülena koji se nalazi u SAD-u, sudski je proces pokrenut dva mjeseca nakon pokušaja državnog udara.

Vezani članci Animacija avionske nesreće u Turskoj - 3 Detalji stravične nesreće u Turskoj: Stručnjaci otkrili koja su mjesta najsigurnija u avionu Policija u Turskoj (Foto: AFP) Zbog Erdoganova aerodroma: Policija ispalila suzavce i vodene topove na prosvjednike

Ankara optužuje Gülena, koji je svojevoljno otišao u egzil u SAD 1999., za poticanje na neuspjeli državni udar. On niječe bilo kakvu upletenost.

U petak je sud osudio istaknute novinare Şahina Alpaya i Alija Bulaca na osam godina i devet mjeseci zatvora zbog "članstva u terorističkoj organizaciji", a Mumtazer Turkone i Mustafa Unal osuđeni su 10 godina i šest mjeseci zatvora, izvijestila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International. Novinari odbacuju optužbe.

Nakon 20 mjeseci u zatvoru Alpay je u ožujku pušten u kućni pritvor nakon što je turski ustavni sud dva puta presudio da su njegova prava prekršena dok je bio pritvoru i zatražio njegovo puštanje.

Turske su vlasti zatvorile i formalno optužile za veze s državnim udarom 77000 osoba, objavio je ministar unutarnjih poslova u ožujku. Nakon neuspjelog puča također su zatvorile 130 medija.

Turski predsjednik Erdogan je ustvrdio da su neki novinari podržavali teroriste svojim pisanjem i rekao da je obračun s njima bio potreban kako bi se osigurala stabilnost u Turskoj.

Kritičari tvrde da Erdogan tim obračunom nastoji ugušiti oporbu i osnažiti svoj nadzor nad vlašću. (Hina)