Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šok, tuga i trauma

Trenuci strave promijenili su tisuće sudbina: "Ja sam se ponovno rodio, hvala Bogu"

Aktualno Galerija Turska: Strah i nada nakon potresa: Ilustracija - 4 Turska: Strah i nada nakon potresa: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Turska: Strah i nada nakon potresa: Ilustracija - 8 Turska: Strah i nada nakon potresa: Ilustracija - 8 Foto: DNEVNIK.hr Turska: Strah i nada nakon potresa: Ilustracija - 7 Turska: Strah i nada nakon potresa: Ilustracija - 7 Foto: DNEVNIK.hr Turska: Strah i nada nakon potresa: Ilustracija - 6 Turska: Strah i nada nakon potresa: Ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr +9 Turska: Strah i nada nakon potresa: Ilustracija - 5 Galerija 1/14 >>
Današnji potresi u Turskoj i Siriji su za sobom ostavili šok, tugu i traumu. Svi sada imaju jednu želju - spasiti one koje se još uvijek - spasiti da.

Trenuci strave promijenili su mnoge sudbine u dvije zemlje. Utrka s vremenom počela je odmah. Svi napori uloženi su u traganje za preživjelima ispod ruševina.

"Zarobljene pokušavamo izvući svojim rukama od jutra", kaže jedan muškarac.

"Potres je bio vrlo jak, stravičan. Čuli smo zvukove sa svih strana. Trebalo je gotovo dvije minute dok podrhtavanje nije prestalo", ispričao je Ihsan Cetintas iz Turske.

U strahu i neznanju jesu li im najbliži živi - mnogi su sate proveli na ulicama. 

U trenucima nemoći i tuge, stižu i kadrovi neizmjerne sreće. U Siriji je iz ruševina izvučena djevojčica. Spašena je i njezina obitelj.

"Oko 4 sata ujutro strop se srušio na dvije obitelji. U jednoj obitelji su majka i troje djece, koje smo, hvala Bogu, uspjeli spasiti", kaže Abu Hussam, ujak djevojčice.

U Turskoj je spašeno dvoje djece. Mnogi su u zadnji čas uspjeli izbjeći ono najgore.

"Taman kad smo uspjeli doći do izlaza iz zgrade, sve se srušilo na nas. Nitko od ljudi s preostala tri kata nije preživio. Ja sam se ponovno rodio, hvala Bogu", kroz suze govori Osama Abdel Hamid iz Sirije.

Domovi brojnih obitelji sravnjeni su sa zemljom.

"U četiri ujutro dijete me probudilo jer se cijela kuća strašno tresla. Dok smo istrčali na ulicu, stigla mi je poruka od rođaka da se tetina zgrada srušila", kaže Badiyaa al-Hussein iz Sirije.

Pročitajte i ovo Snježan Prevolnik - 2 OČEKIVANJA ZA HRVATSKU Zašto je potres u Turskoj bio tako strahovito razoran? Seizmolog objašnjava: "Nažalost, dogodio se najgori scenarij"

Pročitajte i ovo Luka Biljan APOKALIPTIČNE SCENE Svjedočanstvo Hrvata koji se našao usred epicentra potresa: "Ne možemo otići, sve su ceste urušene, katastrofa"

A dok im pomoć stiže iz cijeloga svijeta - oni se nastavljaju boriti s vremenom u nadi da će pod ruševinama pronaći preživjele. 

Situaciju nakon potresa iz minute u minutu pratite OVDJE.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene