Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIKTOR MEDVEDČUK

Zbog ovog je čovjeka Putin oslobodio više od 200 zarobljenika

Viktor Medvedčuk
Viktor Medvedčuk Foto: Twitter/Nexta
Rusija i Ukrajina u srijedu su izvršile neočekivanu razmjenu gotovo 300 zarobljenika, uključujući i zapovjednike Azovskog bataljuna iz Mariupolja, za koje je prethodno bilo rečeno da će im se suditi, te deset stranaca, među kojima je i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.

Među ostalima, u razmjeni je sudjelovao i Viktor Medvedčuk, političar i bogati ukrajinski poduzetnik vrlo blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Početkom ruske invazije na Ukrajinu Medvedčuk se nalazio u kućnom pritvoru u Ukrajini zbog sumnje na izdaju i pokušaj pljačke prirodnih bogatstava Krima. Samo nekoliko dana nakon što je Putin krenuo u napad Medvedčuk je pokušao pobjeći, ali bezuspješno - uhitila ga je ukrajinska sigurnosna služba.

"Nije šeta odreći se Medvedčuka u zamjenu za prave ratnike. Prošao je sve zakonom predviđene istražne radnje. Ukrajina je od njega dobila sve što je trebalo za utvrđivanje istine u kaznenom postupku", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Prema odredbama dogovora, oslobođeno je 215 Ukrajinaca, od kojih je većina zarobljena nakon pada Mariupolja.

Medvedčuk molio za razmjenu

Nedugo nakon što je uhićen u travnju Medvedčuk je zatražio od ruskog i ukrajinskog predsjednika da ga iskoriste u razmjeni s ukrajinskim braniteljima i stanovnicima opkoljenog južnog grada Mariupolja.

Apel je uputio i u kratkom videoobraćanju koje je objavila ukrajinska služba državne sigurnosti SBU. Nije bilo jasno je li Medvedčuk govorio pod prisilom.

"Te nakaze koje sebe nazivaju ukrajinskim vlastima kažu da žele iz Medvedčuka iznuditi priznanje, brzo i pošteno, osuditi ga i potom ga razmijeniti za ratne zarobljenike", reagirao je tada Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.

 

Tko je Medvedčuk?

Viktor Medvedčuk rođen je 1954. godine u Sibiru. Nekoliko desetljeća proveo je kao ključni političar iz sjene u Ukrajini, blizak Rusiji, koji je posredovao i dogovarao tko će biti na vlasti u vrijeme kad je Ukrajina planirala svoju budućnost bez Rusije ili s njom. 

Medvedčuk je i čelnik Oporbene platforme za život, najveće oporbene stranke u Ukrajini. Zahvaljujući bliskim vezama s Moskvom, uvijek je imao visoke dužnosti, čak i u raznim prozapadnim vladama Ukrajine, koje su u njemu vidjele posrednika za odnose s Putinom, piše Sky News. Pored toga, Putin je bio krsni kum njegovoj kćeri.

Osim toga, Medvedčuk je vlasnik i megajahte Royal Romance, duge 92 metra, koja je godinama bila usidrena u Rijeci. Kada je Medvedčuk zarobljen u Ukrajini, njegova je jahta bila usidrena u Trogiru uz zabranu isplovljavanja sukladno sankcijama Europske unije.

Kako izgleda njegova jahta koja je u travnju plijenila poglede u Trogiru, možete pogledati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene