Obavijesti Video Pretražite Navigacija
umro u zatvoru

Tko je bio Charles Manson: Psihopat i brutalni ubojica koji je pokušao pokrenuti rasni rat

Charles Manson snimljen 2009. u kalifornijskom zatvoru Corcoran (Foto: AFP)
Charles Manson snimljen 2009. u kalifornijskom zatvoru Corcoran (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Charles Manson snimljen 2009. u kalifornijskom zatvoru Corcoran (Foto: AFP) Charles Manson snimljen 2009. u kalifornijskom zatvoru Corcoran (Foto: AFP) Foto: Afp Charles Manson (Foto: AFP) Charles Manson (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Roman Polanski i Sharon Tate snimljeni nakon vjenčanja 1968 (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Čak su ga i u zatvoru smatrali jednim od najopasnijih američkih kriminalaca. Psihopat i brutalni ubojica Charles Manson, koji je preminuo u nedjelju u zatvoru u 83. godini, bio je osuđen za devet ubojstava, među kojima je i okrutno ubojstvo glumice Sharon Tate, koje je duboko šokiralo Ameriku i svijet.

Charles Manson krajem 60-ih godina naredio je svojim sljedbenicima da nasumce ubijaju stanovnike bogatih bijelih četvrti Los Angelesa, u nadi da će pokrenuti apokaliptički rasni rat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žalio se Krvoločni ubojica traži ispravke od Wikipedije: 'Nisam je ubo nožem 7 puta' Slika nije dostupna Željela zaraditi Charles Manson se ipak ne ženi, ona je htjela samo njegovo tijelo

Njegova sljedba počinila je najmanje devet umorstava. No, najviše će šokirati bezdušno nasilje 9. i 10. kolovoza 1969. kad je ubijeno sedam osoba.

Među žrtvama je bila Sharon Tate (26), supruga redatelja Romana Polanskog, koja je bila trudna osam i pol mjeseci. Po Mansonovoj naredbi, koji nije bio prisutan zločinu, jedna od njegovih sljedbenica, Susan Atkins, počinila je ubojstvo. Potom je glumičinom krvlju napisala riječ "Pig" (svinja) na ulazna vrata. U kući Sharon Tate ubijene su još četiri osobe, koje su se ondje našle kao gosti. Istoga dana u svome su domu brutalno ubijeni vlasnici lanca trgovina Leno i Rosemary LaBianca.

Charles Manson snimljen 2009. u kalifornijskom zatvoru Corcoran (Foto: AFP) Roman Polanski i Sharon Tate snimljeni nakon vjenčanja 1968 (Foto: AFP) Foto: Afp

Mansona su na suđenju opisali kao usamljena luđaka s impresivnom sposobnošću uvjeravanja. Na čelu je imao istetoviranu nacističku svastiku. Nikada nije pokazao kajanje i osuđen je 1971. na smrtnu kaznu uz još četiri svoja sljedbenika. Kazne će se kasnije pretvoriti u doživotni zatvor.

Oslobođen zbog dobrog vladanja

Rođen je 12. studenoga 1934. u Cincinnatiju, u Ohiju. Rodila ga je 16-godišnja tinejdžerica, a oca nije nikada upoznao.

Djetinjstvo mu je kaotično. Kao adolescent, smješten je u 'popravni dom' gdje postaje još veći delikvent. Godine 1955., u svojoj 21. godini, osuđen je na pet godina zatvora zbog krađe automobila.

Pokušao se srediti vjenčanjem s Rosalie Willis, ali je ponovo završio u zatvoru zbog krađe. Oslobođen je ranije zbog dobrog vladanja, ali zakratko. Nastavio se baviti kriminalom.

"Čitav život proveo sam u zatvoru pa se tu osjećam kao kod kuće. Koliko sam dugo u zatvoru? Trideset četiri godine...", rekao je u intervjuu 1981.

Godine 1967. čak je tražio da ostane iza rešetaka, no zahtjev mu je odbijen. U tom trenutku, usred razdoblja hipijevskog pokreta, oduševljen Beatlesima osniva svoj kult koji zove "obitelj", inspiriran pjesmama slavne grupe.

Helter Skelter

Komuna Charlesa Mansona, sastavljena prvenstveno od naivnih i odanih žena, živi na rubu društva. Brojne bebe rađaju se u komuni, a guru ima najmanje jedno dijete s nekom od sljedbenica. Droga je stalno prisutna.

Komuna, prvo nomadska, nastanjuje se na rančevima kalifornijske Doline smrti. Smatrajući se reinkarnacijom Krista, Charles Manson ondje potajice priprema niz ubojstava kako bi izazvao borbu između bijelaca i Afroamerikanaca nazvanu "Helter Skelter", prema pjesmi Beatlesa. Planirao je bjelačku pobjedu s njime na čelu.

Više od 50 godina kasnije, ubojstva "obitelji" Manson nastavljaju uznemirivati duhove i izazivati morbidnu fascinaciju, koja se pothranjuje knjigama, pjesmama, turističkim turama, internetskim stranicama i filmovima. Manson je i sam objavio album 1970., koji je reizdan na CD-u 2006. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene