Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tisuće Libanonaca vraća se kući nakon primirja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primirje između Izraela i Libanona stupilo je na snagu u ponedjeljak u osam sati ujutro po lokalnom vremenu, nakon cjelonoćnih teških zračnih napada i 34 dana sukoba koji su odnijeli više od 900 života na obje zaraćene strane.

Izrael i Hezbolah pridržavali su se u ponedjeljak prijepodne prekida vatre koji je stupio na snagu u osam ujutro po lokalnom vremenu, pri čemu obje strane tvrde da su u proteklih 34 dana krvavih sukoba stekle bolje pozicije odnosno dobile rat.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Izrael je iz libanonskog rata izašao u prednosti i strogo će se pridržavati odredaba dogovora o prekidu vatre koje je UN postigao s izraelskim i libanonskim premijerom, rekao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev za AP.

"Stanje na terenu je povoljno, a i diplomatska situacija je povoljna za Izrael", rekao je Regev u prvoj reakciji izraelske vlade nakon što je primirje stupilo na snagu.

Hezbolahova "država unutar države" je uništena, kao i kapaciteti te militantne organizacije da pucaju na izraelske vojnike preko granice, rekao je Regev.

"Za Izrael je veliki strateški plus što smo uništili prisutnost Hezbolaha na jugu Libanona", dodao je glasnogovornik.

Izraelska vojska u ponedjeljak je objavila da ograničenja kretanja nametnuta u južnom Libanonu ostaju "za sada" na snazi, unatoč prekidu vatre.

Restrikcije prometa južno od rijeke Litani nisu ukinute, priopćila je vojska, unatoč rijekama libanonskih izbjeglica koje su se pokrenule kako bi se vratile svojim kućama u južnim dijelovima zemlje.

Hezbolah je u ponedjeljak, nakon stupanja na snagu prekida vatre, počeo dijeliti letke u južnom Libanonu u kojima čestita stanovništvu na velikoj pobjedi i zahvaljuje građanima na strpljenju tijekom proteklih 34 dana rata s Izraelom. 

Hezbolahovi aktivisti dijelili su letke uz glavne prometnice prema južnim gradovima Nabatiyehu, Tiru i Sidonu. "Čestitamo na velikoj pobjedi, koju smo izvojevali uz pomoć
božju, mudžahedina i vaše strpljenje", piše na letcima.

Prekid vatre tek je prvi korak u procesu koji uključuje razmještanje 15.000 libanonskih vojnika i još toliko pripadnika snaga UN na poprištu borbi, u južnom Libanonu.

Izraelska vojska koja trenutno na području južnog Libanona ima oko 30 tisuća vojnika, trebala bi relativno brzo početi s povlačenjem trupa. Namjera je da se snage vrate na liniju sjeverno od izraelske granice u roku od 10 dana, odnosno čim libanonska vojska bude spremna za ulazak na to područje. Kad se dovrši to postupno razmještanje libanonske
vojske i snaga UN-a, izraelske trupe će se potpuno povući.

Izraelski premijer Ehud Olmert naredio je vojsci da prekine vatru još pred zoru po lokalnom vremenu i puca samo u slučaju samoobrane.

Međutim, izraelski zračni napadi su nastavljeni praktički do trenutka stupanja na sangu prekida vatre. Izraelski vojni radio je javio da su gađali 175 ciljeva, među kojima 11 lansirnih rampi za ispaljivanje raketa.

U posljednjem satu do početka primirja napadnuto je i sjedište prosirijskog Narodnog fronta za oslobođenje Palestine u palestinskom izbjegličkom logoru u blizini luke Sidon na jugu.

Ubijena je najmanje jedna osoba. U zračnom udaru na selo Brital na istoku blizu granice sa Sirijom poginulo je najmanje devet civila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene