Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko izjavila je da odbacuje nekoliko odredbi sporazuma o plinu zaključenog između ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog Viktora Juščenka dan nakon novog rusko-ukrajinskog spora o plinu.


"Vlada ne može prihvatiti neke uvjete" sporazuma zaključenog 12. veljače među kojima su "cijena od 315,6 dolara za 1.000 m3 u prvom tromjesječju, zamjenu jednog posrednika drugim" kako bi se prodao plin Ukrajini i nemogućnost da ukrajinska državna tvrtka Naftogaz distribuira plin", naglasila je Timošenko u otvorenom pismu ukrajinskom predsjedniku.

"Ostvarenje tih uvjeta dovelo bi do korupcije i zloporaba, stečaja Naftogaza i bila bi u suprotnosti s nacionalnim interesima Ukrajine", nastavila je ona u tekstu objavljenom na internet stranici vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna Putin: Ne plati li Ukrajina dugove prekinut ćemo im opskrbu plinom, a i Europa bi mogla ispaštati Slika nije dostupna Svatko na svoju stranu: Evo zašto se Moskva i Bruxelles bore oko Ukrajine!

Predsjednici Ukrajine i Rusije Putin i Juščenko su se 12. veljače načelno dogovorili o zaključenju nove krize vezane za plin između njihovih zemalja.

Moskva i Kijev su također postigli dogovor u pogledu zahtjeva Kijeva o zamijeni spornog posrednika u isporukama Gazpromu u Ukrajini, RosUkr Energa.

Gazprom je smanjio na polovicu svoje isporuke plina Ukrajini u ponedjeljak i utorak, tijekom novog spora dviju zemalja.

U srijedu je Gazprom ponovno uspostavio svoje isporuke plina Ukrajini dok se i dalje vode pregovori.