Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni sigurnosni mehanizmi zajedno s kosovskim institucijama uspostavit će nadzor nad situacijom kako na sjeveru tako i na cijelom teritoriju Kosova, rekli su u subotu premijer Kosova Hashim Thaqi i šef Međunarodnog civilnog Ureda u Prištini i izaslanik EU-a Pieter Feith.


Dvojica dužnosnika su zatražili od UN-ove misije na Kosovu (UNMIK) da djeluje u skladu sa svojom misijom i povrati nadzor nad zgradom suda u sjevernoj Mitrovici koju su zauzeli Srbi.

Vezani članci Albin Kurti Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu: Samoopredjeljenje Albina Kurtija ostvarilo premoćnu pobjedu Ankete daju prednost Albinu Kurtiju Kosovo na izborima u kojima se nova generacija suprotstavlja staroj: "Mi dolazimo, oni odlaze"

Thaqi je rekao kako će reakcije kosovskih i međunarodnih vlasti u raznim situacijama biti odgovorne kako ne bi nanijele štetu ugledu Kosova.

"Snaga naših državnih institucija nije u uporabi sile već u razumnom djelovanju. Mi ćemo reagirati u skladu s okolnostima na osnovi zakona. Nećemo dopustiti da institucije budu isprovocirane namjerama čiji je cilj destabilizacija Kosova", kazao je Thaqi nakon susreta s Feithom.

Feith je rekao kako očekuje da UN preuzmu nadzor nad svim institucijama Kosova i time realizira svoj mandat.

"Premijer Thaqi i ja vjerujemo i nadamo se da će UNMIK poduzeti sve prijeko potrebne mjere i staviti situaciju pod nadzor na osnovi mandata koji ima ta misija," izjavio je Feith.

Ove izjave dolaze nakon što su u petak Srbi pravosudni radnici u Mitrovici nasilno ušli u zgradu Okružnog i Općinskog suda koja se nalazi u sjevernom djelu grada. U toj zgradi je od 1999. smješteno UNMIK i kosovsko pravosuđe. Srbi odbijaju raditi u sklopu kosovskog pravosuđa.