Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Baskijska separatistička organizacija ETA predala je u francuskom gradu Bayonneu popis skrivenih spremišta oružja čime je u subotu ujutro počelo razoružanje skupine kojoj se tijekom pet desetljeća borbe za nezavisnost Baskije pripisuje oko 829 ubojstava.


Malo prije osam sati u gradsku vijećnicu Bayonnea, grada s 45.000 stanovnika na jugozapadu Francuske, počeli su stizati aktivisti prozvani “obrtnici mira” zaduženi za posredovanje u predaji oružja. Na predanom popisu se nalazi 12 skrovišta u jugozapadnoj Francuskoj, rekla je osoba iz antiterorističke jedinice no francuske vlasti još uvijek nisu potvrdile tu informaciju.

Vezani članci Koronavirus u Francuskoj Zabranili okupljanje više od šest osoba na otvorenom i zaprijetili kaznama: "Radi se o pozivanju građana na odgovornost" Oružje, ilustracija Policija muškarcu iz Gornjeg Ogorja oduzela oružje nakon pucnjave: Pronašli mu automatsku pušku, gomilu streljiva, četiri ručne bombe...

ETA je 2011. položila oružje no nije ga predala niti se raspustila. U petak je poslala priopćenje u kojem je navela da više nije oružana organizacija te da se njeno oružje i eksploziv nalaze u rukama posrednika. ETA se nalazi na listi terorističkih skupina EU-a, a od 1959. je nastojala stvoriti nezavisnu državu Baskiju na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske. (Hina)