Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon više od 40 godina

ETA proglasila konačan kraj oružane borbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baskijska naoružana organizacija ETA proglasila je u četvrtak 'konačan kraj svoje oružane djelatnosti', nakon više od 40 godina borbe za neovisnost Baskije u kojoj je poginulo više od 800 ljudi, u priopćenju koje je baskijski list Gara objavio na svojoj internetskoj stranici.

Izjava dolazi u času kada se pojačao politički pritisak na tu organizaciju, prije prijevremenih parlamentarnih izbora u Španjolskoj sazvanih za 20. studenog, na kojima najviše izgleda ima oporbena desnica. 'ETA je odlučila konačno prekinuti svoju oružanu djelatnost. ETA upućuje poziv španjolskoj i francuskoj vladi da počnu proces izravnog dijaloga s ciljem da se uklone posljedice sukoba i tako prevlada oružani sukob', ističe organizacija.

'ETA ovom povijesnom izjavom pokazuje svoje jasno, odlučno i konačno opredjeljenje', tvrdi ta oružana organizacija. Ona 'smatra da je međunarodna konferencija održana nedavno u Baskiji veoma važna politička inicijativa', dodaje se u tekstu. U ponedjeljak se u Saint Sebastienu održala međunarodna konferencija na kojoj su sudjelovali bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan i predsjednik sjevernoirske nacionalističke stranke Sinn Feina, Gerry Adams i na kojoj su sudionici pozvali ETA-u da konačno odustane od nasilja.

ETA koju Europska unija i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom, drži se odgovornom za smrt 829 osoba u više od 40 godina borbe za neovisnost francuskog i španjolskog dijela Baskije i Navarre. ETA je 10. siječnja proglasila 'opće i trajno' primirje. (Hina)

Pročitajte i ovo Madrid Kriza stanovanja Izdali su više od 5000 zlatnih viza, a sad će ih ukinuti: ''Gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj'' Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene