Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GUŠENJE LJUDSKIH SLOBODA

Talibani opet udarili na žene: Novo pravilo opasno ugrožava mogućnost humanitarne pomoći

Kabul
Kabul Foto: WAKIL KOHSAR / AFP
Talibanska vlast u Afganistanu je u subotu naložila svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama da zabrane svojim zaposlenicama da dolaze na posao, prema pismu Ministarstva gospodarstva, što predstavlja najnoviji primjer gušenja ženskih sloboda u toj zemlji.

Zaposlenice do daljnjega ne smiju raditi jer se neke od njih nisu pridržavale vladinih pravila o odijevanju za žene, stoji u pismu koje je potvrdio glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Abdulrahman Habib.

Odluka je donesena nekoliko dana nakon što su talibani naredili sveučilištima da zabrane pristup ženama, što je uzrokovalo snažnu osudu diljem svijeta i izazvalo nekoliko prosvjeda i oštre kritike u Afganistanu.

Nije bilo odmah jasno kako će zapovijed utjecati na agencije Ujedinjenih naroda, snažno prisutne u Afganistanu gdje pružaju usluge usred humanitarne krize.

Habib je rekao da se pismo primjenjuje na organizacije u sklopu afganistanskog tijela za koordinaciju humanitarnih organizacija ACBAR. Tijelo ne uključuje Ujedinjene narode, ali uključuje više od 180 lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija.

Pročitajte i ovo Žene u Afganistanu: Ilustracija - 4 IMA LI KRAJA TERORU? Život žena u Afganistanu postao je još gori: Nakon zadnjeg poteza talibana izašle su na ulice

Pročitajte i ovo Ilustracija IZ LOŠEG U GORE Teror se nastavlja: Talibani ženama zabranili pristup javnim kupeljima i gimnastičkim dvoranama

Ujedinjeni narodi, međutim, često upošljavaju nevladine organizacije registrirane u Afganistanu radi obavljanja svog humanitarnog rada.

Humanitarni radnici kažu da su zaposlenice ključne kako bi se osiguralo da žene dobiju pristup pomoći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene