Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NE PIROTEHNICI!

Liječnik otkrio u kakvom je stanju dječak koji je stradao od petarde te kazao što je bio najveći problem

Aktualno Galerija Petarde - 3 Petarde - 3 Foto: DNEVNIK.hr Filip Rubić Filip Rubić Foto: DNEVNIK.hr Petarde - 2 Petarde - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Petarde - 1 Galerija 1/4 >>
Devetogodišnji dječak koji je teško ozlijeđen u eksploziji petarde stabilno je i oporavlja se na jedinici intenzivnog liječenja u zagrebačkom KBC-u. Tamo bi se trebao zadržati u idućim danima, ali iz bolnice dodaju, za sada sve ide dobro i ono najgore je prošlo.

Dječak je u srijedu navečer završio u bolnici kada mu je u ruci eksplodirala petarda. Na toj je ruci ostao bez svih prstiju, osim palca. Liječnici su se borili za njegov život jer je eksplozija zahvatila i vrat, pa su bili potrebni i zahvati na respiratornim putevima.

"Uspostavom dišnog puta mi smo osigurali tu respiratornu stabilnost koja je bila najveći problem. U ovom trenutku dijete, kao i svako drugo dijete u intenzivnoj, nakon buđenja i procjene stanja svijesti i njegove mogućnosti samostalnog disanja, odvajamo od respiratora i onda dalje nam predstoji samo analgezija odnosno sva suportivna terapija koja slijedi", kazao je pedijatar intenzivist Filip Rubić.

Slijedi i pitanje - kako je do ovoga došlo i kakva je to petarda morala biti? Za sudskog vještaka za oružje i balistiku Radu Stojadinovića, ozljede mogu upućivati na nezakonita sredstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasila se i policija Liječnici o dječaku kojemu je petarda odnijela šaku: "Mogao je umrijeti, a sve zbog gluposti"

"Mene brine nešto drugo, da on ima i teško ozlijeđene dišne puteve, što od jedne obične petardi nikako nije moglo nastati. Dakle, to mora biti da je nekakva petarda sigurno na crno dovezena", navodi u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Viktorije Bednjanec.

Ne treba se, dodaje, isključiti ni još jedna opcija.

"Često mlađe osobe da bi dobili jači pucanj oni u biti svežu u buket po pet, šest komada, to oni zovu takozvani topovski udar", objasnio je Stojadinović.

S time se bore svake zime i policija i liječnici. Prošle subote, u Klaićevoj je primljeno dijete u dobi od 3 i pol godine.

"I koje je bilo kolateralna žrtva primjene petardi jer je stariji dječak bacio petardu, ona mu je eksplodirala ispred lica i nanijela opekline, čela, lica, kosu spalila, spalila obrve... Dijete je dobro", kazao je Zoran Barčot, dječji kirurg iz Klinike za dječje bolesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Roditelji, oprez! Strava u Zagrebu - dječaku u ruci eksplodirala petarda: "U sekundi je postao invalid"

Dobro je, dodaje doktor Barčot, i da iz godine u godinu imaju manje slučajeva teških ozljeda uzrokovanih pirotehnikom. Ipak, opreza, pogotovo s djecom, nikad dosta.

Od devet ozlijeđenih osoba prošle godine, sedmero je bilo maloljetno.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene