Tsai Ing-wen
Tsai Ing-wen Foto: Sam Yeh / AFP

Manji broj američkih vojnika na Tajvanu obučava tajvanske vojnike, rekla je predsjednica Tsai Ing-wen u intervjuu za CNN, potvrđujući prisutnost američkih snaga na otoku s vlastitom samoupravom koji Kina smatra svojim.


Napetosti između Tajvana i Kine, koja nije isključila preuzimanje otoka silom, eskalirale su proteklih tjedana kad je Peking pojačao vojni i politički pritisak.

"Imamo širok raspon suradnje sa SAD-om kako bismo pojačali obrambene sposobnosti", rekla je predsjednica Tsai Ing-wen u intervjuu objavljenome u četvrtak.

Na pitanje koliko je američkih vojnika raspoređeno na Tajvanu, odgovorila je da ih "nema onoliko koliko ljudi misle".

Potvrda je izrečena dok Kina uvelike povećava vojni pritisak na Tajvan, uključujući misije kineskih borbenih zrakoplova u tajvanskoj identifikacijskoj zoni protuzračne obrane.

Premda je nekoliko tajvanskih i međunarodnih medija uključujući Reuters prije izvijestilo o takvim obukama s američkim snagama, službena potvrda mogla bi dodatno pogoršati američko-kineske odnose u razdoblju u kojemu Peking izvodi vojne vježbe pored Tajvana.

Joe Biden Joe Biden: "Ne želim hladni rat s Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući"
Kineski vojni avion Kina s 38 vojnih aviona upala u zračni prostor Tajvana: "Prijeteće? Naravno. Čudno je da uopće više ne smišljaju izlike"

Upitan o komentaru tajvanske predsjednice, tajvanski ministar obrane Chiu Kuo-cheng rekao je novinarima da je tajvansko-američke vojnih interakcija "bilo dosta i da su dosta česte" te da traju već dugo vremena.

"Za vrijeme tih razmjena, može se razgovarati o bilo kojoj temi", rekao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju