Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud koji je utemeljila vojna hunta u Tajlandu odlučio je u srijedu raspustiti stranku bivšeg tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre kojemu je pet godina zabranjeno svako političko djelovanje.


Stranka Thai Rak Thai (TRT), na vlasti od 2000. od rujna prošle godine, proglašena je krivom što je malim strankama plaćala sudjelovanje na prijevremenim parlamentarnim izborima 2. travnja 2006. kako bi se stvorio privid slobodnih izbora.

Vezani članci Princeza Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi (Foto: DPA/PIXSELL) Presedan u Tajlandu: Princeza kandidatkinja za premijerku Slika nije dostupna Tajlandski premijer pronašao vjerojatno jedinstveno rješenje za odnos s novinarima

Ti izbori koje je oporba bojkotirala, među njima i Demokratska
stranka, poništeni su mjesec dana kasnije.

Presuda koja je donesena u srijedu navečer poštedjela je Demokratsku stranku, najstariju političku stranku u Kraljevini Tajlandu, a izravno su je pratili milijuni gledatelja u zemlji.

Čitanje više presuda trajalo je dobrih desetak sati i događalo se u napetim prilikama, u trenutku kada je vojska petnaestak tisuća ljudi stavila u stanje pripravnosti radi sprječavanja mogućih nereda.

U Tajlandu je od rujna 2006. na vlasti vojna hunta koja je državnim udarom bez prolijevanja krvi svrgnula tadašnjeg premijera Thaksina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju