Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Eksplozivna naprava ubila je zaštitara u tadžikistanskoj prijestolnici Dušanbeu pred zgradom gdje je premijer trebao održati govor.


Policija je otvorila istragu o napadu koji se dogodio neposredno prije nego je premijer Akil Akilov trebao govoriti na konferenciji u organizaciji Europske komisije u zgradi nedaleko od predsjedničke palače.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik Milanović objavio filmske plakate i kratko poručio: "Pa ti biraj" Teretni brod, ilustracija Drama u Arapskom moru: Izraelski teretni brod pogodila iranska raketa

Dušanbe, grad s oko milijun stanovnika, bio je središte krvavog građanskog rata 90-ih godina između sekularnih snaga koje podržava Rusija i saveza islamista potpomognutih oporbenim liberalima.

Tadžikistan, koji se nalazi u susjedstvu Afganistana, bio je miran zadnjih godina jer se vlada posvetila obnovi uništenoga gospodarstva.

Predsjednik Imomali Rahmonov, koji već godinama vlada, optužuje islamističke militante za pokušaj destabilizacije zemlje smještene na glavnom krijumčarskom putu droge iz Afganistana za Europu.

Skupine za ljudska prava pak osuđuju Rahmonova da se prijetnjom terorizma koristi kao izgovorom za gušenje vjerskih i građanskih sloboda te guši disidenstvo u toj srednjoazijskoj zemlji kojom godinama vlada čvrstom rukom.