Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tadić: Nećemo prihvatiti neovisnost Kosova, ali nećemo ni uporabiti silu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija neće odustati od suštinske autonomije Kosova i neće prihvatiti neovisnost Kosova ni bilo kakvu deklaraciju o tome, ali neće niti ratovati zbog te svoje pokrajine, izjavio je u subotu srbijanski predsjednik Boris Tadić.

 Bude li Kosovu priznata neovisnost, što nije u skladu s međunarodnim načelima, Srbija će se tome usprotiviti svim pravnim sredstvima, rekao je Tadić na sjednici Glavnog odbora Demokratske stranke, čiji je predsjednik.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Aleksandar Vučić "Svjetski sukob preko naših leđa'' Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?" Slika nije dostupna Beograd kritizira SAD zbog isporuke oružja Kosovu

On je, međutim, istaknuo kako se protivi uporabi sile u rješavanju problema Kosova.

- Mi nećemo nikakvo nasilje, mi nećemo rat i time dokazujemo da smo europska demokracija, da smo odgovorni ljudi, da smo Srbija koja dijeli europske vrijednosti, kazao je on.

Tadić je rekao kako je prioritet Srbije da postane članica Europske unije.

- Realno vrijeme za ostvarenje tog cilja jesu 2012., 2013. ili 2014. U tom nekom razdoblju realno je očekivati da Srbija izvrši potrebne reforme, da se društvo promijeni u pozitivnom smislu, da se u EU steknu uvjeti za novo proširenje i da Srbija konačno postane članica EU, u kojoj će biti zajedno s drugim europskim narodima, kazao je predsjednik Srbije i Demokratske stranke.

U obraćanju članovima Glavnog odbora predsjednik Tadić je ponovio da njegova stranka podržava Daytonski sporazum i cjelovitost Bosne i Hercegovine, te naglasio da Srbija prihvaća svako rješenje koje prihvate sve tri nacionalne zajednice u BiH.

Tadić je najavio da će se kandidirati na skorašnjim predsjedničkim izborima u Srbiji, koji bi u skladu s novim ustavom Srbije trebali biti raspisani najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene