Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd kritizira SAD zbog isporuke oružja Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka američkog predsjednika Georgea Busha da odobri isporuku oružja Kosovu, u Srbiji je izazvala revolt i ocjene kako se time neće pridonijeti stabilizaciji regije.

Premijer srbijanske Vlade Vojislav Koštunica odluku američkog predsjednika ocijenio je novim, duboko pogrešnim korakom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Kralj gafova' FOTO: Zašto će nam nedostajati George W. Bush Slika nije dostupna Bush: Postojanje Izraela razlog za optimizam

'Na Kosovu i Metohiji već ima previše oružja i umjesto što dodatno naoružavaju Albance, bilo bi prijeko potrebno da se Amerika vrati poštivanju međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih naroda', kazao je Koštunica, te poručio američkim vlastima da 'moraju znati kako srpski narod s ogorčenjem gleda i pamti politiku sile koju SAD provode nad Srbijom'.

'Ne treba za Kosovo novo oružje već novi pregovori, jer je to jedini put koji jamči očuvanje mira i stabilnosti u regiji', izjavio je Koštunica.

Državni tajnik u srbijanskom Ministarstvu obrane Dušan Spasojević izjavio je novinarima da je riječ o 'dolijevanju ulja na vatru', te da je Kosovu potreban mir, gospodarska pomoć i rješavanje socijalnih problema, a ne oružje kojega tamo već ima dovoljno.

'Nacionalna sigurnost jedne zemlje počiva na diplomaciji, gospodarstvu i obrazovanju. To je ono što je potrebno regiji, a najviše Kosovu i Metohiji', kazao je Spasojević.

Profesor beogradskog Fakulteta za civilnu odbranu Zoran Dragišić kazao je kako je odluka američke administracije očekivana te da ona vodi stvaranju Vojske Kosova, što nikako ne pridonosi stabilizaciji regije, te da je to 'još jedna u nizu katastrofalnih vanjskopolitičkih odluka predsjednika Busha'.

'Odluka je bila očekivana nakon priznanja neovisnosti Kosova i nakon svega što su SAD učinile na Kosovu i mislim da je to sad jasna namjera SAD-a da pomognu stvaranje kosovske vojske. U svakom slučaju, postojanje kosovske vojske, u ovoj situaciji, nešto je što može samo destabilizirati regiju i ohrabriti vladu u Prištini da proba silom reintegrirati sjever Kosova, što je zapravo najgori mogući scenarij', smatra Dragišić.

Predsjednik Srpskoga nacionalnog vijeća Kosovske Mitrovice Nebojša Jović, kako prenosi Radio B92, smatra da UN i Rusija, koja trenutačno predsjeda Vijećem sigurnosti, trebaju spriječiti američku isporuku oružja Kosovu, te kaže da je odluka američkog predsjednika dodatno ogorčila kosovske Srbe i umanjila 'ionako malo povjerenje u američku državu, američki kontingent KFOR-a i UNMIK policije'.

'Ako kojim slučajem Amerika zaista ostvari taj svoj naum i dostavi oružje Albancima, onda Srbija ima puno pravo, ako ne i veće, da sama, ili zajedno s Rusijom, isto učini i dostavi neko oružje Srbima na Kosovu. Ali, napominjem, to nitko ne smije raditi, ono što u ovom trenutku najmanje treba i srpskom i albanskom narodu i međunarodnoj zajednici je bilo koji komad oružja na Kosovu, a kamoli tek neki veći kontingent', kazao je predstavnik Srba sa sjevernog Kosova.

Bijela kuća priopćila je da je odluka o odobravanju isporuka oružja Kosovu rezultat uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja nakon proglašenja neovisnosti Kosova. Beogradski mediji navode da će prema prijedlogu međunarodnog posrednika za Kosovo Marrtija Ahtisaarija Kosovo imati sigurnosne snage s 2,5 tisuće aktivnih i 800 rezervnih pripadnika, koji će biti naoružani lakim naoružanjem, ali neće imati i teško topništvo, tenkove i zrakoplovstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene