Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedeći cilj - mir u regiji

POVIJESNI USPJEH DIPLOMACIJE Svjetski dužnosnici pozdravljaju ukidanje sankcija Iranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar vanjskh poslova Frank-Walter Steinmeier sporazum je ocijenio "povijesnim uspjehom diplomacije" te da to "daje nadu da možda uspijemo riješiti i druge hitne krize i konflitke u regiji, pogotovo u vezi sa građanskim ratom u Siriji".

Brojni svjetski dužnosnici pozdravljaju primjenu nuklearnog sporazuma između Irana i šest velikih sila komentirajući to velikom prekretnicom, važnim korakom za međunarodnu zajednicu, sigurnost i mir.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u subotu je dala zeleno svjetlo za stupanje na snagu povijesnog nuklearnog sporazuma između Irana i SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine, naglasivši da je Teheran ispunio svoje obveze za ukidanje međunarodnih sankcija.

Pozdravljajući sporazum, glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon poručio je da taj uspjeh pokazuje da se međunarodni problemi i zabrinutosti najbolje rješavaju putem dijaloga i diplomacije.

"Potvrda IAEA-e da je Iran ispunio sve obveze odražava dobru volju i napor svih strana da ispune dogovoreno i vjerujemo da će to pridonijeti većoj suradnji, miru, sigurnosti i stabilnosti u regiji i šire“, naveo je u priopćenju Banov glasnogovornik.

Svijet postao sigurniji

Britanski ministar vanjskih poslova Filip Hamond također je pozdravio primjenu tog sporazuma kao izuzetno važan događaj koji će svijet učiniti sigurnijim mjestom. "Nuklearni sporazum sa Iranom, u kojem je Britanija imala bitnu ulogu, čini Bliski istok i svijet sigurnijim", kazao je Hamond.

Njemački ministar vanjskh poslova Frank-Walter Steinmeier sporazum je ocijenio "povijesnim uspjehom diplomacije" te da to "daje nadu da možda uspijemo riješiti i druge hitne krize i konflitke u regiji, pogotovo u vezi sa građanskim ratom u Siriji".

I francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius smatra da je to važan korak za mir i sigurnost, izrazivši i nadu u "isti duh suradnje sa Teheranom i oko drugih regionalnih pitanja".

"Francuska je snažno pridonijela sklapanju ovog sporazuma i pratit će da se strogo poštuje dogovoreno", priopćio je Fabius.

Stabilnost na Bliskom istoku

Sporazum je pozdravila i vlada Južne Koreje koja, kako je u nedjelju priopćilo ministarstvo vanjskih poslova iz Seoula, planira daljnje promicanje 'recipročne suradnje' s Iranom, očekujući i da će sporazum pridonijeti miru i stabilnosti na Bliskom istoku.

Nakon što su inspektori IAEA-e ustvrdili da je Iran ispunio svoj dio sporazuma smanjenjem nuklearnih aktivnosti, IAEA je u subotu dala zeleno svjetlo za stupanje na snagu nuklearnog sporazuma između Irana i velikih sila, a zbog toga su se u subotu u Beču na završnim razgovorima bili okupili ministri vanjskih poslova Irana, EU i SAD-a.

Agencije prenose i da će glavni tajnik IAEA-e Yukiy Aamano u nedjelju posjetiti Teheran te s iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem razgovarati o detaljima primjene sporazuma.

Rohani je porukom na Twitteru poručio da je sporazum velika pobjeda za 'strpljivi narod Irana'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene